- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Прокуратура забанила Фірташу роботи на найбільшому титановому родовищі в світі

Суд скасував розпорядження голови Коростенської РДА (Житомирська область) про затвердження детального плану території земельних ділянок під розміщення гірничо-збагачувального комплексу Стремигородського апатит-ільменітового родовища.

Так постановив [1] Житомирський окружний адміністративний суд.

В жовтні 2013 року голова Коростенської РДА надав дозвіл ТОВ «Валки-Ільменіт» на розробку детального плану території земельних ділянок під розміщення гірничо-збагачувального комплексу Стремигородського апатит-ільменітового родовища за межами населених пунктів Меленівської, Хотинівської, Стремигородської, Новаківської сільських рад Коростенського району. Спочатку замовником розроблення детального плану родовища було «Валки-Ільменіт», але через рік ця функція перейшла до Коростенської РДА.

В травні 2015 році голова Коростенської РДА своїм розпорядженням затвердив детальний план територій.

В кінці минулого прокуратура звернулася до суду з вимогою скасувати це розпорядження. В суді прокурор пояснив, що при затвердженні документу не було враховано план забудови району від 1982 року, в межі родовища увійшли сільгоспземлі, змінити цільове призначення яких забороняє мораторій. Крім того, затвердження плану без громадських слухань у всіх населених пунктах, що входять до території родовища.

Всі аргументи прокуратури суд відхилив, крім останнього.

Суд встановив, що проведенням громадських слухань повинен був займатися замовник детального плану території – Коростенська РДА, або передати ці повноваження органам самоврядування населених пунктів, які межують з родовищем. Але обов’язкові громадські слухання були проведені тільки однією сільрадою – Стремигородською. А три інші сільради  – Меленівська, Хотинівська та  Новаківська, такі обговорення не провели. Тому суд визнав незаконним і скасував розпорядення про затвердження детального плану території під розміщення ГЗК Стремигородського апатит-ільменітового родовища.

ТОВ «Вальки Ільменіт» зареєстроване на кіпрську компанію «Діаго ентерпрайзез лімітед» («Diago enterprises limited») та ПАТ «Юкрейніан кемікал продактс», бенефіціаром фірми вказаний Дмитро Фірташ. Раніше Group DF Фірташа повідомила [2], що на початок минулого року проектна документація по ТЕО будівництва кар’єра на Стремигородському родовищі пройшла державну експертизу ДП «Укрміськбудекспертиза» Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

«Валки-Ільменіт» входить до титанового бізнесу Групи, і займається видобутком і збагаченням титановмістних руд. Підприємство володіє спецдозволом на видобуток апатит-ільменітових руд Стремигородського родовища до 2032 року. Це родовище із прогнозними запасами 1,2 млрд тон руди є одним з найбільших у світі.

Законодавство передбачає [3], що без затвердженого детального плану території заборонена передача земельних ділянок державної або комунальної власності в приватне користування.

На початку минулого року суд скасував [1] рішення Житомирської обласної ради від 28 травня 2015 року, яким у державного лісгоспу було вилучено чотири ділянки загальною площею 95 га на користь ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат», який входить до Group DF. Ще раніше була припинена [4] оренда структурами Фірташа  Іршанського ГЗК та Вільногірського ГМК- найбільших в країні виробників ільменітової руди, яка використовується для отримання титану.