Завтра «Сетам» судитиметься з залізницею через зроблений новачком сайт по продажу брухту на сотні мільйонів (додано)
30.01.2017   //  

(додано коментар Олександра Зінчука)

Господарський суд Києва призначив на 31 січня розгляд по позову держпідприємства «Сетам» до ПАТ «Українська залізниця» про визнання недійсними результатів відкритого відбору (конкурсу) на створення електронного майданчика для торгівлі залізничним брухтом.

Суд також залучив ТОВ «Таб юа» та Міністерство інфраструктури до справи у якості третіх осіб на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

У судовому реєстрі не оприлюднено подробиць спору. Держпідприємство «Сетам» займається організацією електронних торгів по продажу арештованого майна, активів ліквідованих банків, тощо.

Наразі відомо, що фірма «Таб юа» створила майданчик по торгівлі брухтом https://uz.tab.com.ua/. Там з 25 січня відкрито прийом заявок на аукціони, призначені на початок лютого. Наразі оголошено близько 60 аукціонів на різні види брухту: сталева стружка 4 295 грн./т, сталевий брухт 5 620 грн./т, бронза 107 470 грн./т. Найбільшим лотом наразі є 5 тис тонн від філії «Центр забезпечення виробництва» по 5 995 грн./т на загальну суму 29,98 млн грн.

Розмір винагороди «Таб юа» становить 1% початкової ціни реалізації лота (з ПДВ) та сплачується виключно переможцем аукціону.

За словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна, вказана площадка створена для реалізації списаних «Укрзалізницею» старих вантажних вагонів на металобрухт.

«Всього заплановано списати близько 14,5 тисяч вагонів в наступному році, при тому, що залізниця анонсувала виробництво 9 тисяч нових. І цю кількість треба поставити під сумнів. Найцікавіше інше: 14,5 тисяч вагонів – це орієнтовно 300 тисяч тонн металобрухту. Як він буде реалізовуватись? Виявляється, є якась загадкова електронна площадка, – кажуть з польським корінням, – яку було зареєстровано декілька місяців тому назад. І саме вона виграла тендер в Укрзалізниці на реалізацію цього металобрухту. Від цього рішення МЕРТ в шоці», – повідомив Омелян в інтерв’ю «Цензору».

Фірма «Таб юа» зареєстрована у травні 2016 року у будинку по вул. Кожум’яцька, 12-ж у Києві. Засновниками є Олександр Житник з Черкас, кияни Олександр Зінчук та Віталій Струтинській. У відкритих джерелах немає даних про таких бізнесменів. Відомо, що мати Зінчука є власницею ТОВ «Арабіко-2000» у Києві (Залізничне шосе, 47). Директор останньої фірми Петро Кашинський Григорович у 2014 році отримав від Броварів адресу для кафетерію із полегшених конструкцій з літнім майданчиком під кафе по вул. Шолом – Алейхема,66. Самі Зінчуки теж є вихідцями з Броварів.

За однією адресою з «Таб юа» на Кожум’яцькій, 12-ж прописано також ТОВ «Інтерпретатор» Валентина Босенка (також відомий як засновник ТОВ «Вібіс-Груп»). Ніякого «польського коріння» у цих фірм «Нашим грошам» знайти не вдалось.

За даними джерела «Наших грошей», фірма «Інтерпретатор» була розробником програмного забезпечення для електронного майданчика «Таб юа».

У системі «Прозорро» та «Віснику державних закупівель» не було жодних даних щодо проведення відкритих торгів, переможцем яких були фірми «Таб юа» чи «Інтерпретатор».

Після опублікування цієї інформації до «Наших Грошей» надійшов лист від Олександра Зінчука «з проханням не використовувати компанію «ТАБ ЮА» в якості інструменту боротьби в рамках публічного конфлікту керівників Мінінфраструктури та Укрзалізниці».

«Компанія «ТАБ ЮА» була створена у травні 2016 року частиною команди ІТ-компанії «Інтерпретатор» з метою розвитку та адміністрування електронного майданчика з проведення публічних та комерційних закупівель (тендерів) та аукціонів.

Стимулом для появи такого ІТ-продукту стала система Prozorro з її можливостями створення та залучення приватних комерційних майданчиків для роботи в загальній електронній системі.

У свою чергу, продуктова компанія «Інтерпретатор» займається розробкою програмного та апаратного забезпечення. Має контракти із відомими компаніями. Наразі компанія займається розробкою власного унікального IoT-продукту RAWR (http://rawrcollar.com) для домашніх тварин, прототип якого був представлений у вересні на всесвітньо відомій виставці TechCrunch Disrupt 2016 у Сан-Франциско, США. Невдовзі планується представити на краудфандинговій платформі Kickstarter чи Indiegogo.

Водночас жодного польського коріння ні в компаній, ні в їх засновників немає, у зв’язку з чим змушені констатувати, що слова Міністра інфраструктури України В. Омеляна не відповідають дійсності», – повідомив співзасновник фірми Олександр Зінчук.