- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Харківська ОДА відписала ще 19 мільйонів на сміттєвий полігон, карна справа щодо якого заглухла рік тому

Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації 26 грудня уклав угоду з ТОВ «Спеціалізоване підприємство «Ековтор» про додаткові роботи з будівництва комплексу по управлінню комунальними відходами в м. Люботин на 19,05 млн грн. Про це повідомляється [1] у системі «Прозорро».

У жовтні 2015 року фірма виграла тендер на будівництво полігону твердих побутових відходів за 93,88 млн грн. [2], яке мало завершитись до кінця 2016 року. Вона мала рекультивувати несанкціоноване звалище, побудувати виробничий корпус з адміністративними приміщеннями, підвести комунікації, обладнати КПП, придбати для обслуговування комплексу техніку та обладнання, облагородити територію тощо.

Нинішню закупівлю додаткових робіт не більше, ніж на 50% вартості первинного договору, провели за переговорною процедурою. У грудні 2016 року на них виділять 11,21 млн грн. із Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. У наступному ж році передбачено зокрема влаштування системи відеоспостереження.

dodatkovi-roboty-na-polihoni-v-lyubotyni [3]Харківське «СП «Ековтор» засноване у 2011 році Тетяною Юрченко з Донецька, яка нині є директором. Фірма ж сьогодні належить донеччанину Олександру Біленку та одеському ТОВ «Екорегіон-77» Сергія Ляшевського та Сергія Дікарева.

За даними «Харківського антикорупційного центру», кримінальне провадження щодо влаштування полігону в Люботині відкрили [4] ще до завершення тендерних процедур. Підрядник розпочав будівництво та засмічення не тільки до підписання договору, але й на земельній ділянці, яка не була для цього призначена. Крім того, проти будівництва активно протестували місцеві мешканці. Але справа так й не була продовжена правоохоронцями й вже більше року залишається без руху.

Крім того, торік нинішнього підрядника підозрювали [5] у привласненні бюджетних коштів під час будівництва полігону в Богодухові Харківської області (детальніше про це у статі «Топ-10 нікудишніх справ проти Харківської ОДА» [6]).