- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Генпрокуратура вже 2,5 роки тупцяє на одному місці у справі про розкрадання в «Укренерго» керівником «Укренерго»

За останній рік слідство у справі привласнення державних коштів на тендерах НЕК «Укренерго» фірмами першого заступника директора цього держпідприємства і його родини слідство просило у суду лише про право на перевірку банківських документів фірм-фігурантів. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

У держреєстрі по даному провадженню №42014000000000258, порушеному у квітні 2014 року, за 2016 рік є ухвали тільки за три дні – 31 жовтня [1], 3 листопада [2] і 7 листопада [3]. Цими ухвалами суд надав слідчим Генпрокуратури доступ до банківських документів компаній, що фігурують у справі.

Нагадаємо, Держфінінспекція встановила порушення на 12 тендерах «Укренерго» за 2010-2014 рр вартістю 2,07 млрд грн. Зокрема, встановлено: 3,4 млн грн – непідтверджені витрати; 14,3 млн грн – завищення вартості виконаних робіт; 79,75 млн грн – різниця між вартістю придбаних контрагентами товарно-матеріальних цінностей та реалізованих держпідприємству.

За даними слідства, колишній голова комітету з конкурсних торгів та на даний час перший заступник директора ДП НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук сприяв та продовжує сприяти підконтрольним йому та членам родини підприємствам у перемозі на тендерах.

Йдеться, зокрема, про такі компанії: Представництво «Далековод, Д.Д.», ТОВ «Хорос», ТОВ Торгівельне підприємство «Світ», ТОВ «Укрбудінвест-2000», ТОВ «Квірун», ТОВ «Тілос», ТОВ «Калпатару Пауер Трансмішн Україна», ТОВ «Одеська мебельна компанія», ТОВ «Волл І ко», ТОВ «Українські лісові ресурси», ТОВ «Вакка», Пайовий закритий недиверсифікований венчурний інвестиційний фонд «Палладіум»,ТОВ «Ліс-Будпроект», ТОВ «Так-кам», ТОВ «Енергоспецпром», ТОВ «Смарт Грід-Україна», ТОВ «КУА «Міжнародна інвестиційна та будівельна компанія».

Будучи фігурантом кримінального провадження, Всеволод Ковальчук вже понад рік виконує обов’язки директора «Укренерго».

Цьогоріч був проведений конкурс на посаду очільника «Укренерго», який виграв Сергій Зуєв, який заради цього звільнився з американської корпорації AES у Казахстані і приїхав до України. Однак, проти нього було порушено кримінальне провадження, і у серпні Окружний адмінсуд м. Києва (суддя В.І. Келеберда) заборонив [4] Кабміну погоджувати кандидатуру Зуєва. Згодом останній розповів [5], що відкриття кримінального провадження проти нього ініціював народний депутат від БПП Ігор Кононенко.

У той же час Ковальчук у листопаді заявив [6] про намір взяти участь у конкурсі на головну посаду в держкомпанії, якщо такий буде оголошений.

Детальніше про справу проти Ковальчука читайте у статті «Укренерго» між СБУ і ГПУ» [7].