- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

ГПУ розслідує розкрадання майже півмільярда на операціях з ОВДП

Головне слідче управління Генпрокуратури розслідує розкрадання близько 500 млн грн при проведенні операцій з облігаціями внутрішньої державної позики у 2012-2014 рр. Про це свідчать ухвали [1] Печерського райсуду м. Києва від 29 листопада.

Кримінальне провадження № 42016000000002914 було зареєстроване у Єдиному реєстрі досудових рішень 17.10.2016.

За даними слідства, у період з 2012 року по 2014 рік включно невстановлені службові особи державних банків «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Укрексімбанк», а також «ОТП Банк» продавали облігації внутрішніх державних позик через посередників – ТОВ «Фондовий актив», ЗНВКІФ «Бонд», Qhenox Limited та інші компанії, які, у свою чергу, за рахунок маніпуляцій на фондовій біржі підвищували ціну на ОВДП та в подальшому продавали іншому державному банку України, що завдало збитки на загальну суму близько 500 млн грн. Контракти укладалися на біржі ТОВ «Перспектива».

Наразі слідство досліджує документи щодо емісії, умов випуску, доручень, обігу, проведення операцій, пов’язаних з розміщенням ОВДП, проведення торгів, аукціонів та їх результатів, реалізації ОВДП, виконання операцій з погашенням та виплатою за ними, депозитарної діяльності, здійснення рефінансування комерційних банків під заставу ОВДП, аналітичних матеріалів щодо визначення цін та рівня дохідності при придбанні ОВДП, визначення первинних дилерів та укладені договори, листування між установами та учасниками операцій або іншими установами стосовно обігу ОВДП, внутрішню документацію, яка відноситься до обігу вказаних ОВДП.

29 листопада суд надав слідчим ГПУ доступ до відповідних документів, які перебувають у володінні Нацбанку, Національної комісії з ЦП та ФР, «Державного розрахункового центру», Депозитарію НБУ та у Міністерстві фінансів.

Нагадаємо, телепрограма «Наші гроші» раніше повідомила про схему [2], за якою колишній банк біглого Артема Пшонки «БГ банк» у 2014 році напередодні введення тимчасової адміністрації продав два пакети ОВДП номіналом $4,7 млн за 8,3 тис. грн компанії «Тера Інвест», пов’язаній з керівниками біржової групи «Перспектива» Іриною Філіпською і Сергієм Антоновим.

Далі папери перекинули на інші структури з групи Антонова та Філіпської («Фондовий актив», «Центральний брокер»), і, зрештою, продали компанії «Калина трейд» так само за безцінь – 150 тис. грн. А вже «Калина» реалізувала їх за 70 млн грн компанії ІСU (серед власників компанія була нинішній глава НБУ Валерія Гонтарева), яка виглядає добропорядним набувачем облігацій. Ланцюжок замкнуло погашення облігацій Мінфіном по номінальній вартості.

У компанії ICU повідомили [3], що купували ОВДП не напряму у «Калини-Трейд», а через посередника – ПАТ «Розрахунковий центр».