У Гриневич злили 10 мільйонів на ліцензійне ПЗ «Майкрософту» по секретним цінам (додано)
16.12.2016   //  

23-tysyachi-kompiv(додано дані від «Майкрософт Україна»)

Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» 12 грудня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Навігатор корпорейшн» на постачання ліцензійного програмного забезпечення на комп’ютери для шкіл на суму 10,00 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

До 23 грудня мають встановити програми на 23 тисяч комп’ютерів, призначені для всіх регіонів країни.

Попередня активація ліцензійної операційної системи та отримання права на користування ліцензійним пакетом офісного призначення та антивірусного програмного забезпечення строком не менше ніж на один рік коштуватиме 433 грн. на один комп’ютер.

У тендерній пропозиції «Навігатора» було вказано, що фірма пропонує комплект у такому складі:

  • Операційна система (ОС) WIN PRO NAO 10 ОLC ОАЗ Strategic
  • Пакети програмних засобів OfficeProPlus ALNG LicSAPk MVL PtnrsinLrning 2013
  • Антивірусне програмне забезпечення IntunUSL ALNG SubsVL MVL PerUsr

Вартість окремих складових невідома, у оприлюдненому «Інститутом…» договорі з постачальником не було жодних вказівок щодо цього, а також вартості безпосередньо програмного забезпечення та послуг по його інсталяції.

Очікувана вартість закупівлі становила рівно 10,00 млн грн. «Навігатор корпорейшн» Дмитра Осипова, Олександра Радченка та Георгія Чернявського виграв торги, запропонувавши знижку 3 562 грн, або 0,03%. Єдиний конкурент ТОВ «ІТ-інтегратор» запропонував ще меншу знижку. У ході аукціону жоден з учасників не пробував торгуватись на зниження ціни.

Вказані комп’ютери подаровані Україні урядом Китаю в рамках угоди від 25 січня 2013 року про безоплатну допомогу на загальну суму 90 млн. китайських юанів (приблизно $13,6 млн).

У жовтні 2015 року Міністерство освіти та науки підтвердило готовність прийняти 23 500 комплектів комп’ютерів (з дисплеєм, клавіатурою, «мишкою»). За інформацією Китайської сторони протягом грудня 2015 – січня 2016 року в Китаї провели тендер на закупівлю комп’ютерного обладнання, який виграла компанія CITIC International Co., Ltd.

Більша частина коштів на придбання у «Навігатора» ліцензійного софту була виділена Міністерством освіти за рахунок скорочення фінансування на 9,14 млн грн. Українського центру оцінювання освіти та його регіональних підрозділів (з них 4,10 млн грн. складала оплата праці). Кошти були зекономлені «через об’єктивні причини», вказано у обґрунтуванні постанови про перерозподіл коштів. А саме через наявність значної кількості незаповнених учасниками ЗНО бланків відповідей типу Б, перевірка яких екзаменаторами не оплачується; скорочення кількості тестувань з інших предметів через не пройдений учасниками ЗНО поріг з української мови та літератури; неявкою деяких абітурієнтів для проходження ЗНО.

Через те саме не проходження деякими абітурієнтами тесту з української мови та літератури скоротилась кількість пунктів проведення ЗНО. Це дозволило зекономити 1,89 млн грн. на послугах Держслужби охорони. Також Український центр оцінювання якості освіти отримав як благодійну допомогу від Американських Рад міжнародної освіти послуги та обладнання для модернізації програмного забезпечення, що принесло економію 2,25 млн грн.

Ще 0,88 млн грн. було зекономлено за рахунок проведення відкритих торгів на виготовлення випускних документів про освіту.

Після опублікування цієї інформації «Наші гроші» звернулись до компанії «Майкрософт Україна» з питанням щодо вартості програмного забезпечення. Компанія надала наступну відповідь:

В рамках Меморандуму з МОН та програми «Партнерство в навчанні» «Майкрософт Україна» розвиває ініціативу «Формуй майбутнє» (Shape the Future), яка є єдиним підходом Microsoft до надання підтримки освітнім установам для впровадження комплексної цифрової стратегії підключення, цільовою аудиторією якої є учні та учителі. Ця програма («Формуй майбутнє») дозволяє Майкрософт надавати спеціальні умови на закупівлю програмного забезпечення зі знижкою до 90% ринкової вартості для країн, що розвиваються (в які входить Україна) та за умови підписання національної угоди. Такі продукти не є у відкритому доступі та надаються виключно для освітніх програм.

Роздрібні ціни на схожі продукти можна побачити за посиланнями:

  • Windows 10 Pro – 5 999,00 ₴

  • Microsoft Intune – $6 per user/month*

  • Office Професійний 2016 – 11 999,00 ₴

    Також ТОВ «Майкрософт Україна» повідомило, що надало знижку до 90% на програмне забезпечення для 23 000 комп’ютерів, які буде встановлено на початку 2017 року в українських загальноосвітніх школах, у тому числі сільських.