Фірма Пасенюка та Гонтарєвої заробила на крадених держоблігаціях, про оборудку з якими могла знати
16.12.2016   //  

Фінансова група ІСU купила крадені держоблігації у фірми, що напряму причетна до крадіжки.

Про йдеться в сюжеті Аліси Юрченко для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

В листопаді 2014 року з банкрутуючого «БГ Банку» були виведені держоблігації майже на $4,70 млн. За п’ять днів до оборудки замголови правління цього банку було призначено Вадима Дратвера, якого тепер в НБУ називають одноосібним виконавцем крадіжки. При цьому, куратор від НБУ Валентина Дика свого часу оборудку не помітила. Хоча той же Дратвер до крадіжки банкіром був лише десять днів, а до того він з партнерами був засновником низки фірм, які були прописані в житомирському підвалі. Зараз Дратвер знаходиться в СІЗО без грошей на заставу в 5 млн грн.

Через тиждень після виведення облігацій з «БГ Банку» їх за $4,50 млн купила фінансова група ICU, якій через певний час Мінфін погасив номінальну вартість паперів та виплатив купонний дохід в 7,75-9,45%.

Але перед цим папери були перепродані декілька разів.

isu-lantsyuh-pereprodazhiv-oblihatsij-bh-banku

Першим їх покупцем було ПАТ «Тера-інвест», яке близьке до власників дніпровської біржі «Перспектива» Сергія Антонова та Ірини Філіпської. Біржовики мають досвід співпраці з ICU, в 2015 році вони володіли моніторинговим пакетом в фінансовій групі.

Продавцем паперів ICU на кінцевому етапі вступило ТОВ «Калина-трейд».

isu-dratver-i-kalyna-trejd-nablyzheni

Юридично за українським законодавством ICU є законослухняним набувачем, але факти свідчать, що група могла знати про походження паперів. Бо за півроку до цього ICU допомогла пенсійному фонду Нацбанку продати частину облігацій «БГ Банку» на фондовій біржі «Перспектива». Крім того, у «Калини-трейд» та Дратвера спільний представник у судах, а засновником фірми працював з Дратвером в одному підвалі в Житомирі.

Загалом, схему перепродажу паперів з «БГ Банку» розкрила Держкомісією з цінних паперів та фондового ринку на запит нардепа Олексія Мушака. Але після цього ICU подала до суду на держкомісію через надання недостовірної інформації. Після програшу двох судів, фірма тепер готує новий позов за надання держкомісією викривленої інформації про неї.

На журналістський запит ICU відповіла, що купила папери у центрального контрагента ПАТ «Розрахунковий центр». Але центральний контрагент – це лише посередник. І таким чином ICU намагається, схоже, уникнути згадки про «Калину-трейд», близьку до Дратвера.

Нагадаємо, раніше головою ради директорів ICU була Валерія Гонтарєва, очолюваний якою Нацбанк і наглядає за законністю в банківському секторі. Зараз керуючим директором фірми є Макар Пасенюк, який також є радником президента Петра Порошенка. Співвласник групи Володимир Демчишин раніше був  міністром енергетики і вуглепрому, а ще один її екс-співробітник Дмитро Вовк очолює НКРЕКП. Саме після затвердження цією держкомісією нової формули розрахунку вартості енергетичного вугілля дозволило стрімко вирости в ціні облігація ДТЕК, які раніше скуповувала ICU. Для кого і на чиї гроші робилися придбання поки що не відомо.