У Кубіва вигадали для «Укроборонпрома» спосіб підіймати ціну на оборонну продукцію через банківські кредити
14.12.2016   //  

Кабінет міністрів планує внести зміни до Порядку формування цін закупленої за переговорною процедурою оборонну продукцію, які можуть спровокувати її подорожчання.

Відповідний проект включений до порядку денного урядового засідання 14 грудня. Зміни до постанови підготовлені Міністерством економічного розвитку та торгівлі.

Пропонується дозволити звільненим від сплати ПДВ оборонним підприємствам включати цей податок до собівартості продукції, на яку вплинули податкові витрати при закупівлі сировини, комплектуючих чи послуги контрагентів.

Також запропоновано уточнювати ціну виробів оборонного призначення на підставі витрат, підтверджених банком, який надав підприємству кредит під державні гарантії для зміцнення обороноздатності.

В Мінекономрозвитку вважають, що такі зміни дозволять сформувати обґрунтовану ціну на продукцію, а виконавці оборонного замовлення уникнуть непотрібних втрат.

Разом з тим, в експертному висновку до цього проекту сказано, що пункт про залучення до оцінки витрат фінустанов-кредиторів може спровокувати зростання додаткових витрат на продукції і її подорожчання.

Експерти відмічають, що Мінекономрозвитку не вказало, які самі витрати можуть бути підтверджені банком, а тому використання такої схеми може призвести до неконтрольованого подорожчання самих кредитів, які надаються під держгарантії, і вартість яких включається до ціни оборонної продукції.

Відмітимо, що з початку розробники пропонували вступ в дію постанови «заднім числом» – з 18 серпня 2016 року. Але після критики Мін’юсту, ця норма була вилучена.

Нагадаємо, в Мінекономрозвитку за оборонно-промисловий комплекс відповідає Юрій Бровченко. В червні він був призначений заступником міністра Степана Кубіва, а до цього декілька років працював в державному концерні «Укроборонпром».

За даним ЗМІ, в МЕРТ Бровченко керується командами першого заступника секретаря СНБО Олега Гладковського, колишнього офіційного бізнес-партнера президента Петра Порошенка. Сьогодні Гладковський є куратором оборонно-промислового комплексу країни, від нього залежать кадрові призначення, наприклад, в «Укроборонпромі». Гладковський також очолює Дерслужбу експорту зброї, через яку йде також експорт з України озброєння та комплектуючих.