В порту «Южний» недорахувалися 72 мільйонів через наказ Пивоварського, за яким ці гроші збирав «ТІС» (додано)
13.12.2016   //  

(додано повідомлення ТІС)

Після змін, внесених наказом Міністерством інфраструктури у липні 2015 року, Южненська філія ДП «Адміністрація морських портів України» («АМПУ») недоотримала 72,02 млн грн. коштів від корабельного збору. Про це свідчить ухвала Шевченківського районного суду м. Києва від 29 листопада.

24.07.2015 наказом Міністерства інфраструктури № 281 було внесено зміни до наказу від 27.05.2013 № 316 «Про портові збори», якими встановлено коефіцієнти при справлянні корабельного збору з суден, що входять в акваторію морського порту «Южний» для виконання вантажних операцій. Наказ був підписаний міністром Андрієм Пивоварським.

У результаті вказаних змін, частина корабельного збору, яка раніше надходила від судновласників на рахунки «АМПУ» стала перераховуватись морськими агентами на рахунки ТОВ «ТІС – Контейнерний термінал» та ТОВ «ТІС – Руда». Це було обґрунтовано тим, що ці фірми є власниками операційних акваторій причалів № 18-22.

У липні цього року Головне управління СБУ розпочало кримінальне провадження 22016000000000269 за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Як вказують слідчі, приватні фірми не можуть бути балансоутримувачами акваторій морських портів, у тому числі операційних акваторій причалів в порту «Южний», оскільки такі акваторії є водними об’єктами – виключною власністю Українського народу. Про це свідчить висновок науково-правової експертизи при Інституті держави і права НАНУ.

При цьому, як свідчать дані ухвали, фірми не укладали інвестиційні угоди з «АМПУ». Відтак, видання наказу про надання фірмам права отримувати частину корабельного збору, є неправомірним.

Згідно з листом Южненської філії «АМПУ» від 05.05.2016, сума втрачених (недоотриманих) зазначеним держпідприємством коштів від корабельного збору у зв’язку з введенням в дію наказу Мінінфраструктури від 24.07.2015 станом на 28.04.2016 складає 72,02 млн грн.

Слідство вказує, що фактично вказані кошти незаконно поступили і продовжують поступати на банківські рахунки «ТІС – Контейнерний термінал» і «ТІС – Руда» через посередника – морського агента TOB «АТІС», який виконує функції постійного представника в порту «Южний» судновласників, які платять корабельні збори при проходженні акваторією до (з) причалів № 18-22.

24 листопада за місцем фактичного проживання керівника та учасника ТОВ «ТІС – Контейнерний термінал» Єгора Гребеннікова пройшов обшук, у ході якого, зокрема, було вилучено гроші ($566 тис, 469 тис грн, 960 швейцарських франків і 35,6 тис євро) та документи офшорної компанії «Niokron Brok Corp.» (Панама, офіс компанії фактично знаходиться у Москві).

В СБУ підозрюють, що вилучені кошти призначалися для схиляння посадових і службових осіб Міністерства інфраструктури та інших органів виконавчої влади до неправомірних дій. А компанія «Niokron Brok Corp.» використовується для проведення фіктивних операцій, спрямованих на заволодіння грошовими коштами від портових зборів. 29 листопада суд наклав арешт на вилучені гроші і документи.

Засновниками ТОВ «ТІС – Контейнерний термінал» є Олег Кутателадзе і його син Віталій Кутателадзе (разом 19,5%), Андрій Ставніцер (22,5%), Єгор Гребенніков (22,8%), Олексій Федоричев (34%) і компанія «Федкомінвест Монако Сам» (1,2%; Монте Карло, де живе Федоричев). Ці ж особи разом з ВАТ «Полтавський ГЗК» Костянтина Жеваго і Оленою Козьміною є засновниками ТОВ «ТІС – Руда».

Після проведення обшуків компанія «Трансінвестсервіс» («ТІС») повідомила, що продовжує працювати у штатному режимі. При цьому в компанії заперечили,  що «ТІС» належить Олексію Федоричеву і що він є російським олігархом. «Федоричев є власником двох терміналів – «ТІС-Зерно» і «ТІС-міндобрива». В інших терміналах він співінвестор», – зазначили у прес-службі компанії.

Федоричев дружить сім’ями з екс-нардепом від Партії регіонів Юрієм Іванющенком. Вони мають сусідні маєтки у Монако.

Зауважимо, що корабельний збір, окрім двох вказаних фірм групи «ТІС», також в Україні збирають ТОВ «МСП Ніка-Тера», що належить Дмитру Фірташу, і ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Нібулон» Олексія  Вадатурського і його сина Андрія, народного депутата від «Блоку Петра Порошенка».

Після опублікування цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від служби корпоративних зв’язків «ТІС». Група терміналів ТІС стверджує, що діє виключно у рамках законодавства:

«Наказ міністерства інфраструктури, щодо якого СБУ чинить провадження, був створений, погоджений і підписаний п’ятьма відомствами, у тому числі Кабміном та Міністерством юстиції. Незрозуміло, чому робота будь-якої компанії у межах чинного законодавчого поля має приводити до відкриття проваджень та обшуків.

ТІС не є і ніколи не був балансоутримувачем акваторії, а є власником відповідних гідротехнічних споруд, які побудував за свої власні $40 мільйонів. Ще у 2006 році, до початку днопоглиблювальних робіт, ми повністю узгодили свої плани із профільним Міністерством та виконали усі вимоги законодавства, в тому числі отримали дозволи Мінекології та інші.

Кошти, які ми наразі отримали від АМПУ, лежать на цільових рахунках та не можуть бути використані ніяк інакше, ніж на подальший розвиток акваторії та утримання вже побудованих споруд. Таким чином, ці гроші аж ніяк не «втрачені» або «недоотримані» ДП «АМПУ». Ці гроші будуть використані саме з тим цільовим призначенням, з яким вони б надійшли до АМПУ у разі відсутності наказу №316 – для утримання та розвитку акваторій. Ще раз нагадуємо, що отримані нами кошти – лише частина з більш ніж $200 млн., які АМПУ вже отримало і витратило завдяки 40-мільйонним інвестиціям ТІСу. Зараз вони лежать на цільових рахунках, з них виплачено податок, та у разі, якщо ми спробуємо витратити їх за нецільовим призначенням, на нас буде накладено 200% штраф. Отже, називати цей процес “привласненням” – відверта маніпуляція.

Усі відповідні документи було неодноразово надано правоохоронцям – задовго до озброєних візитів до наших офісів. Ми наполягаємо на тому, що це питання, якщо воно вважається СБУ чи іншим органам спірним, потрібно якомога швидше направити до суду та отримати його остаточне рішення, засноване на праві закону, а не праві сили. Оскільки цього не відбувається вже довгий час, ми вбачаємо у діях СБУ умисний тиск на прозорий бізнес із метою руйнування його репутації та залякування.

Щодо згаданого висновку експертизи при Інституті держави і права – цей висновок не має жодної юридичної сили і, на відміну від наказу №316 не є ані нормативним, ані підзаконним актом, тож не може прийматися до уваги ніякими державними інституціями. Крім того, слід взяти до уваги той факт, що цей же Інститут того ж року надав абсолютно протилежний висновок щодо аналогічного запиту іншої компанії з того ж самого питання. А оскільки Інститут надає свої експертні послуги на комерційній основі, вважаємо цей висновок приватною думкою недостатньо компетентного співробітника, надану на замовлення зацікавленої особи, який використали як формальний привід для втручання у нашу роботу.

Щодо грошей та документів, вилучених у одного з наших співвласників – вже 7 грудня ми отримали рішення Шевченківського суду м. Києва, у якому вказано повернути частину вилученого (документи та речі), оскільки це не має стосунку до провадження, а також було вилучено із грубими порушеннями процедури. Найближчим часом ми очікуємо аналогічного рішення і щодо грошових коштів, оскільки вони належать приватній особі, не мають жодного відношення до ТІС і розслідування СБУ, та були належним чином задекларовані, а слідчі отримали усі відповідні документи. Також хочемо нагадати, що тим часом, як до приватного будинку нашого співвласника не міг потрапити його адвокат, Служба Безпеки України викладала на свій сайт фотографії із місця обшуку. Це – порушення таємниці слідства та інформаційна спекуляція, яку важко оцінити інакше, ніж тиск та намагання зашкодити репутації компанії.

Щодо структури власності компанії – хочемо зазначити, що ТІС – чи не єдиний у портовій галузі бізнес, який ніколи не приховував своїх засновників. Ще раз наголошуємо, що Олексій Федоричев не є російским громадянином і ніколи ним не був – він живе у ЄС із 1987 року. Ми розуміємо, що найменший натяк на російский слід у будь-якому бізнесі виправдовує тиск СБУ у очах громадськості, але у випадку ТІС цей привід є необгрунтованим та роздутим навмисне.»