- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Рідний банк Авакова, щоб не віддавати борги вкладникам, вивів елітну нерухомість на автослюсара

Арсен Аваков з дружиною Інною [1]

Арсен Аваков з дружиною Інною

Банк «Базис», який раніше належав родині міністра МВС Арсена Авакова, вивів елітну нерухомість на підставних осіб.

Про це йдеться [2] в сюжеті Максима Опанасенка для «Слідство. Інфо».

В 2012 році Аваков переховувався в Італії від переслідувань правоохоронців, які звинувачували його у земельних оборудках. Тоді ж був позбавлений ліцензії його банк «Базис». Почалася процедура ліквідації банку, а велика кількість вкладників не змогли забрати свої депозити. Серед них – завод «Турбоатом», який тримав в банку 135 млн грн.

Після втечі Януковича Аваков отримав посаду міністра МВС і почав повертати свій бізнес. В другій половині 2014-го за позовами структур дружини Авакова Інни суди повернули родині міністра контроль над «Базисом», його документацією і нерухомістю, яку так і не розпродали офіційні ліквідатори.

Авакова стверджує, що повертати кошти вкладникам повинні люди, які причетні до ліквідації банку «Базис» в 2012 році. За його словами, суд визнав незаконним ліквідацію банку, але ліцензію на продовження роботи фінустанова так і не отримала. Також банк втратив численні активи.

Новий власник "Базису" Євген Пилипенко [3]

Новий власник “Базису” Євген Пилипенко

Під кінець 2015 року у «Базиса» з’явилися нові власники. Невеликий пакет акцій залишився у дружини Авакова, але мажоритарним власником стала маловідома фірма «Біо-М» з прифронтового Бахмуту. Її засновник – Євген Пилипенко, який потім одноосібно сформував нову наглядову раду банку. Туди увійшли його син Юрій, що раніше працював в «Базисі» охоронцем, їхня землячка Яна Єлантьєва, що ніде не працювала останні п’ять років і студент з Костянтинівки Кирило Анохін без жодного досвіду роботи.

Також банк переніс свій центральний офіс з Харкова у Дніпро, а потім – у прифронтове місто Бахмут, подалі від сторонніх очей, виконавчої служби і незадоволених таким станом речей вкладників. Адже тепер судові засідання за позивами вкладників відбуваються за місцем перебування юрособи.

Нові власники з’явилися не тільки у банку, але і у його елітної нерухомості, яка не була розпродана для відшкодування збитків вкладникам.

Так, з власності «Базису» зникла будівля колишнього відділення у провулку Мар’яненка майже в центрі Харкова, приміщення на вулиці Клочковській і Московському проспекті. Перестав бути власністю банку і величезний котедж разом із землею за кілька кілометрів від Харкова, в селі Чайківка Дергачівського району. Також нові власники з’явилися у будівлі по вулиці Плеханівська в Харкові, яка також колись належала «Базису».

Була у фінустанови і елітна нерухомість в кілька сотнів квадратних метрів в самому центрі Києва на Бессарабській площі.

budynok-na-besarabskij-ploschi-v-kyjevi-yakyj-ranishe-buv-vlasnistyu-bazysa [4]

Вартість цієї нерухомості складає мільйони, які б могли покрити витрати держави на відшкодування коштів вкладників «Базису».

Новим власником всього цього майна стала маловідома компанія «Зума Інвест Капітал», оформлена на кіпрського засновника. Але директором фірми є бахмутчанин Олексій Комісаров, яки донедавна був простим автомеханіком.

Нагадаємо, минулого року «Базис» відсудив [5] у Нацбанку майже 20 млн грн.

В середині 2000-х банк належав АТ «Інвестор» та ТОВ «Інвестор-фонд». Власниками останньої фірми були Серекуі Товмасян та Ашот Амірян. Це бізнес-партнери Авакова. Амірян і нині є міноритарним власником «Інвестора», де зараз 42% акцій належить дружині Авакова, і майже 2% сину – Олександру Авакову. На початку 2000-х «Інвестором» керував безпосередньо Арсен Аваков.