«Київпастранс» заплатив оточенню Остапчука зайвих 10 мільйонів на будівництві платформ, – поліція
09.12.2016   //  

Поліція підозрює службових осіб КП «Київпастранс» у зловживанні службовим становищем, що могло призвести до зайвої сплати ТОВ «Укрспецеко» 10,65 млн грн. під час будівництва платформ на залізничних станціях. Про свідчить ухвала Шевченківського районного суду м. Києва від 28 листопада.

За даними слідства, у 2011 році Київська міська державна адміністрація затвердила проект будівництва і реконструкції першої черги кільцевої дороги для електропоїздів з підходами та під’їздами до платформ, в якому не були передбачені пусконалагоджувальні роботи.

Реалізовуючи цей проект, у тому ж 2011 році «Київпастранс» замовив «Укрспецеко» автоматизовану систему обслуговування пасажирів міської кільцевої електрички на загальну суму 13, 92 млн грн.

Слідство встановило, що у 2012-2013 роках сторони склали акти нібито виконаних пусконалагоджувальних робіт, і «Укрспецеко» отримало від «Київпастрансу» кошти у повному обсязі.

Втім за результати перевірки було встановлено, що комунальники зайво сплатили фірмі 10,65 млн грн. за пусконалагоджувальні роботи.

Кримінальне провадження № 12014100070006401 від 06.09.201 розслідують слідчі СУ Головного слідчого управління Національної поліції у Києві. Вони звернулися до суду з клопотання надати доступ до банківського рахунку «Укрспецеко». Суд клопотання не задовольнив, оскільки, на його думку, слідчі не довели необхідність розкриття банківської таємниці.

Водночас, згідно з іншою ухвалою райсуду, слідчі отримали доступ до проекту будівництва кільцевої дороги для електропоїздів та до документації «Київпастрансу» та «Укрспецеко».

Наразі засновниками ТОВ «Укрспецеко» вказані Владислав Гусліста та Наталія Щербініна. Раніше фірма була записана на оточення народного депутата з депутатської групи «Відродження», члена комітету Верховної Ради з питань транспорту Віктора Остапчука. У попередньому скликанні він обирався від Партії регіонів, а у 2000-2012 роках був начальником «Південної залізниці».

За даними «ВДЗ», у 2011-2015 роках «Укрспецеко» виграв тендерів на загальну суму 82,71 млн грн.