ГПУ програла арешт тенісних кортів, побудованих у Києві донькою януковичевського міністра за держкошти
08.12.2016   //  

613743_1_w_590_lqСуд скасував арешт спортивного комплексу, право власності на який зареєстровано за ТОВ «Вентурє Інвест», що раніше належало Анастасії Жалковській, дочці екс-міністра інфраструктури Володимира Козака. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м. Києва від 30 листопада.

Спорткомплекс (тенісні корти) загальною площею 1300 кв м розташований у Києві по вул. Набережно-Печерська дорога, 12-А, це поряд з Дарницьким мостом на правому березі Дніпра. Арешт на нього був накладений судовою ухвалою 8 лютого цього року.

У листопаді суд скасував арешт, вказуючи на те, що представник власника майна довів, що арешт було накладено необґрунтовано, оскільки ні клопотання слідчого Генпрокуратури С.В.Куцого, ні ухвала від 08.02.2016 не містять зазначення правових підстав для арешту майна.

Представник сторони обвинувачення в судове засідання не з’явився.

Нагадаємо, арешт накладався у рамках кримінального провадження 42015000000000177 від 17.02.2015 за фактами зловживання службовим становищем екс-службовцями Державної адміністрації залізничного транспорту України «Укрзалізниця» та ПрАТ «Київ-Дніпровське МППЗТ».

За даними слідства, «Укрзалізниця» за власні кошти в сумі 2 млн грн. побудувала вказані тенісні корти. Та у підсумку власницею спорткомплексу через «Вєнтуре Інвест» стала Анастасія Жалковська, дочка тодішнього міністра інфраструктури Володимира Козака.

Сьогодні бенефіцаром «Вентурє Інвест» вказано Ганну Папуцу. За даними прокуратури, рахунки «Вентурє Інвест» відкриті в ПАТ «КБ «Фінансовий партнер». Приблизно 20% акцій цього банку володіють Віктор і Дмитро Жалковські – тесть та зять Козака. Крім того, власник «Вентурє інвест» Папуца раніше була членом ревізійної комісії банку «Фінансовий партнер».

Слідчі припускають, що на банківські рахунки «Вентурє Інвест» Володимир Козак також перераховував свої нелегальні доходи.

Володимир Козак очолював Міністерство інфраструктури з грудня 2012 по лютий 2014 року. З серпня 2006 року по листопад 2007 року, а потім з березня 2011 року по грудень 2012 року він займав пост гендиректора «Укрзалізниці». Ще раніше працював директором корпорації «Міжрегіональний промисловий союз» і у фірмі «Лемтранс», яку тоді контролювали структури Віктора Януковича, Антона Пригодського і Ріната Ахметова. Під час будівництва кортів Південно-Західну залізницю очолював Олексій Кривопішин.