Чи впливає радник Гриневич з «НДІ ПІТ» на збереження монополії «НДІ ПІТ»?
08.12.2016   //  
Лілія Гриневич і Володимир Гройсман в стилі Дмитра Табачника залишили монополію "НДІ ПІТ" на друк атестатів .

Лілія Гриневич і Володимир Гройсман в стилі Дмитра Табачника залишили монополію “НДІ ПІТ” на друк атестатів .

Колись, ще за часів злочинного режиму Табачника, ваш покірний слуга ходив до офісу приватної фірми з дуже серйозною назвою «Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій» («НДІ ПІТ»).

Я був змушений вислуховувати піарника цієї контори через наші з Шалайським публікації «Як Табачник боровся з корупцією» та «Как заработать миллион на государстве. Для чайников».

Ми писали про те, як системі освіта завелася ота фірма «НДІ ПІТ», що перевела на себе виготовлення всіх дипломів для вузів, студентських квитків і шкільних атестатів «по образу и подобию» сумнозвісного ЄДАПСу. Ті ж патенти, те ж використання державних баз, ті ж монопольні визначені розцінки на послуги.

А Табачник вирішив то все передахувати. І в результаті напружених переговорів монополія «НДІ ПІТ»збереглась, як зберіг посаду ректора Київської політехніки і Михайло Згуровський, основний акціонер «дипломно-квиткового» монополіста.

Єдиний хто був у збитках – це державний бюджет. Бо ціни від монополіста завжди включають у себе цілий букет різноманітних гвинтиків і гайочок, які і кріплять корупційний режим влади.

Після Майдану новий міністр освіти Сергій Квіт почав викорінювати цей міні-єдапс. За два роки вдалось висвободити вузи від дипломної кабали і кожен заклад зміг сам обирати собі друкарню. Це відразу позначилось на доходах «НДІ ПІТу» – вони впали на 43 млн грн. У планах на 2016 рік було виведення з під фірми студентських квитків. Держава мусила купувати їх по 72 гривні, хоча виготовлення аналогічних банкових карток коштує удвічі дешевше. Після студквитків залишалося б вивести з-під фірми атестати – і «всєм прівєт, пішитє пісьма».

Але у квітні 2016 року прем’єр-міністром став Гройсман, Квіт покинув міністерство і на його місце зайшла Лілія Гриневич. А радником Гриневич став Станіслав Горський, відомий як керівник департаменту «НДІ ПІТ».

horskyj-u-ndi-pit horskyj-radnyk-hrynevych

То ж чи варто дивуватись, що пост-постмайданні урядовці швиденько розібралась з напрацюваннями Квіта, змінивши порядок використання коштів на атестати на користь збереження «НДІ ПІТ». Мовляв, нові механізми ще не освоєні, а атестати треба зараз, тому хвате гратись, ми вам покажемо як працювати.

Відтак дозволю собі невеличкий прогноз на наступний рік.

Табачника з подвійною силою будуть піддавати анафемі, щоб не було чутно чавкотіння діючих урядовців. А «НДІ ПІТ» продовжить «вигравати» багатомільйонні підряди МОНу вже через «Прозорро».

 

Блог від: Юрій Ніколов