Розвідка за 1,5 мільйона купила для секретної роботи у сімейства радника Путіна російський софт, який не підтримує українську мову
07.12.2016   //  

pidtrymka-mov-pz-rozvidkyСлужба зовнішньої розвідки України 1 грудня за результатами тендеру замовила ТОВ «АБІ Україна» програмного забезпечення для аналізу і пошуку даних на 1,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Закупівлю провели у рамках створення системи сценарного аналізу та моделювання кризових ситуацій. Фірма надасть замовнику ліцензії на програми ABBYY InfoExtractor SDK 2.5 та ABBYY Intellectual Search SDK для чотириядерного процесора по 750 тис грн.

При цьому в угоді вказано, що вони працюють лише з російською та англійською мовами.

Конкурентами з різницею в ціні 1 тис грн. були ТОВ «Компанія Вінт» і ТОВ «Ес Ай Центр».

Засновниками «АБІ Україна» є гендиректор Віталій Тищенко з Києва та кіпрська фірма «АББІІ Софтваре Лімітед». Кінцевим бенефіціаром у держреєстрі значиться москвич Ши Ян – батько російського підприємця Давида Яна. Останній заснував компанію «ABBYY» і входить до Ради при президенті Росії Володимирі Путіну із модернізації економіки та інноваційного розвитку. За даними російського сайту держзакупівель, із липня програмою ABBYY InfoExtractor SDK 2.5 користується державна нафтогазова компанія «Роснєфть».

Тищенко також володіє ТОВ «Абі Україна Лтд» разом із киянином Андрієм Левковичем.

Київська фірма «Ес Ай Центр» належить запорожцю Сергію Єрьоміну і ТОВ «Софтінвест Холдинг» Анатолія та Дмитра Зараховичів. У квітні вона перемогла на тендері щодо впровадження послуги перенесення номера при зміні з ціною 39,6 млн грн.

Що до Єрьоміна, то житель Запоріжжя з такими ПІБ є директором із закупівель та логістики ПАТ «Запоріжтрансформатор» Костянтина Григоришина.

Власником «Компанії Вінт», яка продає у роздріб комп’ютерну і побутову техніку, є Олександр Макаровський.

Обов’язки голови Служби зовнішньої розвідки тимчасово виконує Ігор Разінков.