Поліція взялася за 67 мільйонів і «прокладку» комунальників на ремонті трамваїв в Харкові
07.12.2016   //  

Поліція підозрює посадовців КП «Жовтневе трамвайне депо» в отриманні неправомірної вигоди для себе та ТОВ «Технології електротранспорту» при закупівлі послуг з ремонту трамваїв вартістю 67,10 млн грн.

Про це йдеться в ухвалах Київського районного суду м. Харкова, куди слідчий звернувся в рамках розслідування кримінального провадження №12016220000000517 від 11.05.2016 р.

В кінці травня за результатами тендеру «Жовтневе трамвайне депо» уклало угоду з «Технології електротранспорту» щодо ремонту 50 трамвайних вагонів типу Т-3. Вартість угоди склала 67,10 млн грн.

Слідство встановило, що у фірми не має в наявності необхідної кількості працівників відповідної кваліфікації та досвіду проведення аналогічних робіт.

В податковій звітності «Технології електротранспорту» вказало, що закуповує запчастини для ремонту трамваїв у  ПП «НП Трейдінг», ТОВ «АМК Сервіс» та ТОВ «ТПК Промдизель». Слідство виявило, що замість запчастин вони поставляють списані трамвайні вагони, що були придбані у Чеській Республіці у компанії «MVO Invest s.r.o.». Сам же капітальний ремонт трамваїв не проводиться.

Слідчий попросив доступ до банківських рахунків у «Технології електротранспорту»,  «НП Трейдінг», «АМК Сервіс» та ТОВ «ТПК Промдизель», і суд задовольнив це клопотанням. Слідчий також просив доступ до рахунків іншого харківського комунального підприємства – «Салтівське трамвайне депо». Але суд відмовив через не внесення підприємства до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

«Технології Електротранспорту» зі статутним капіталом 30 тис грн. було засноване  за три тижні до оголошення процедури закупівлі. Власником фірми є Павло Авер’янов, а керівником та підписантом – Павло Ковтуненко. Фірма спочатку була прописана у готелі «Турист» по просп. Московський, 144, кімната 208, але зараз переєстрвоана в бізнес-центр «Будинок-проектів» .

Павло Ковтуненко також разом з Віктором Манжосом є власником та керівником ТОВ «Віал-Сіко». Манжос є одноосібним власником ТОВ «Віал-Медіа», одного з найбільших гравців на рекламному ринку України. Однаковий телефон та адресу реєстрації з «Віал-Медіа» має ТОВ «РА «Макс», власником якого є Яна Макарець, дружина колишнього директора Департаменту контролю Харківської міськради, а зараз радника Харківського міського голови Геннадія Кернеса. Яна Макарець та Віктор Манжос є співвласниками ТОВ «Безпека та розвиток».

В 2011 році Харків вже купляв списані трамваї у «МVO Invest». Тоді ЗМІ заявили про переплату при закупівлі транспорту.