Американська «прокладка» хоче зарубати в суді виграний італійцями тендер «Енергоатому» на насоси на 175 мільйонів
07.12.2016   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 1 грудня за результатами тендеру повідомило про намір укласти угоду з компанією «TM.P. S.P.A. – Termomeccanica Pompe» (Італія) про закупівлю насосів на 175,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Договір із «TM.P. S.P.A. – Termomeccanica Pompe» вартістю 5,39 млн євро, або 175 млн грн. підписали 19 грудня.

Відповідно до нього, п’ять вертикальних відцентрових помпових агрегатів зі змішаним (діагональним) потоком 156 CIPPARS 95 коштують кожен по 1,08 млн євро, або 35,00 млн грн.

Помпові агрегати станції подачі води призначені для бризкальних басейнів Южно-Української АЕС. Строк поставки – до квітня 2018 р.

Ціна угоди з італійським виробником майже вдвічі нижча за очікувану вартість закупівлі у 327,27 млн грн. Значне зниження ціни було отримано у ході аукціону між двома допущеними до участі учасниками.

ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» Костянтина Григоришина, ТОВ «Управління механізованих робіт», ТОВ «Промислово-фінансова компанія «Технополюс», «WK Energo GmbH» (Німеччина) і «Grif Management, Inc.» (США) не допустили до аукціону через технічні невідповідності.

Єдиним допущеним конкурентом спочатку була компанія «VJ trgovina in storitve, d.o.o.» (Словенія).

Однак «Технополюс» через АМКУ домігся скасування свого відхилення і допуску «VJ trgovina in storitve, d.o.o.» і став єдиним конкурентом майбутнього переможця.

«Grif Management, Inc.» (США) теж оскаржила в АМКУ свою дискваліфікацію, проте адмінколегія не задовольнила скаргу.

Разом з тим, ще до негативного рішення представник американської фірми Д. В. Копотієнко подав заяву до прокуратури міста Києва, за якою 21 жовтня порушили кримінальне провадження №42016000000002965 щодо зловживання владою або службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки. У рамках справи 15 листопада Дарницький райсуд дозволив слідчим доступ і витребування документів.

За даними «Енергоатому», заявник стверджував, що «службові особи Енергоатома за сприяння Антимонопольного комітету та правоохоронних органів міста Києва, використовуючи службове становище надають незаконні переваги представнику російської корпорації Росатом «VJ trgovina in storitve, d.o.o.» (Словакія) при проведенні процедур закупівель за державні кошти та нібито створюють штучні перепони для інших учасників».

На момент ухвали «VJ trgovina in storitve, d.o.o.» вже була відхилена за рішенням АМКУ.

Американська «Grif Management, Inc.» прийшла на тендер із технічною специфікацією на товар виробництва «KSB Shanghai Pump Co., Ltd.» (Китай), яку розробило ТОВ «КСБ Україна». При цьому декларувалася поставка обладнання від німецької «КSB Aktiengesellschaft».

Фірму «КСБ Україна» записано на російське ТОВ «КСБ», у свою чергу засноване німецькою «КSB Armaturen Fervaltungs-und Betailigungs».

Президентом «Grif Management, Inc.» є Джордж Богушевський, який уповноважив громадянина України Олексія Мойсеєва родом із Краснодарського краю РФ.

Словенська «VJ trgovina in storitve, d.o.o.» з капіталом 7 500 євро зареєстрована у квітні 2014 року в м. Любляна і займається неспеціалізованою оптовою торгівлею. Директором є Віталій Жигулін. Вона представляє угорське дочірнє підприємство «Росатома» – «Ганз Інжинірінг та Енергетичне машинобудування» («Ganz EEG Kft.»).

Німецька «WK Energo GmbH» теж відома як представник «Росатома». Вона вказала у «Прозорро» номер телефону +380955464424, який використовує ТОВ «Глобал-Енерджі Груп» зі статутним капіталом 1 тис грн. Його засновником є вірґінський офшор «Кемпделл Солюшнз Ллп», а бенефіціаром – Володимир Недашковський зі США.

Керує «WK Energo GmbH» та «Глобал-Енерджі Груп» Володимир Корнієнко.

«Технополюс» представляв на торгах продукцію фірми «Shanghai Liancheng (Group) co.,Ltd» (Китай). Його заснували у 2001 р. Єдуард Шпаковський та Євген Тихонов. У 2005 р. його переписали на німецьку «NIS Gesellschaft fur Handel und Diensleistung MBH», засновану у тому числі Тихоновим і Шпаковським. У 2008 р. останній лишився одноосібним власником «Технополюсу».

Тихонов до 2012 р. лишався бізнес-партнером Шпаковського по нині ліквідованому ТОВ «МКС-2001». Він також є співвласником ТОВ «Сенсор-Славутич», де його партнером зокрема є Леонід Юрійович Омельченко. Людина з такими ПІБ у 2014 р. керувала закупівлями ВП «Атоменергосервіс» ДП «НАЕК «Енергоатом», а раніше була відома там як начальник служби господарського і складського забезпечення.