Мінфін за 2 мільйони найняв «російських» колекторів перевірити 150 тисяч отримувачів соцвиплат
06.12.2016   //  

dohovir-pro-fizychnu-veryfikatsiyuДП «Головфінтех» Міністерства фінансів України 31 жовтня і 11 листопада за результатами тендерів уклало дві угоди з ТОВ «Дельта М Юкрейн» щодо послуг верифікації на загальну суму 1,99 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Замовили телефонну перевірку таких персональних даних 150 тис отримувачів соціальних виплат:

  • прізвище, ім’я та по-батькові;
  • контактний номер телефону (у разі контакту з третіми особами);
  • інший документ, необхідний для здійснення телефонної верифікації;
  • інформація про працевлаштування: найменування роботодавця, адреса місця праці;
  • цивільний стан.

Також до 30 листопада за 987 тис грн. мали провести фізичну верифікацію персональних даних 3 500 осіб шляхом заповнення анкет, зміст яких окремо узгоджувався з замовником для різних категорій. Тобто в угоді не вказано конкретний перелік даних, які підлягають перевірці.

Для надання послуг за обома договорами замовник передає підряднику відповідну базу з дотриманням захисту персональних даних.

За словами аналітика ГМ «Опора» Олександра Клюжева, представники фірми дзвонять внутрішньо переміщеним особам, щоб уточнити місце перебування для «привітання їх із новорічними святами від імені Міністерства фінансів України». А у разі відмови назвати місце фактичного проживання, говорять, що це вплине на подальші виплати допомоги.

Уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Генпрокуратури та СБУ щодо порушення права на недоторканність приватного життя і законодавства про захист персональних даних.

Київська «Дельта М Юкрейн» раніше не отримувала держпідрядів. Її сайт відключили, але він зберігся в архіві. За інформацією звідти, фірма входить у «міжнародну» групу «Delta M» разом із колекторською компанією ООО «Долговое агентство «Дельта М» (Росія) кримчанки Лоліти Катамадзе.

За даними аналітика ГМ «Опора» Олександра Клюжева, російське агентство працює з боргами росіян чи мешканців окупованого Криму перед українськими банками після прийняття Держдумою закону про можливість таких стягнень.

Засновником української фірми є Вячеслав Голуб із Кагарлика Київської області, який володіє цілою низкою компаній:

  • ТОВ «Факторингова компанія «Укрфінресурс» через ТОВ «Сейв Компані»,
  • ТОВ «Агенція комплексного захисту бізнесу «Дельта М»,
  • ПП «Дельта М Одеса»,
  • ТОВ «Студія розвитку інформаційних технологій» з Олександром Чубарєвим,
  • ТОВ «Дельта М. Бізнесові рішення» з Іриною Іванько – власницею ТОВ «Юридична фірма «Дельта М».

Конкурентами на тендері щодо телефонної перевірки були ФОП Медяна Валентина Володимирівна і львівське ТОВ «Віндікс» Катажини Кєврель.

На іншому тендері з переможцем змагалися ФОП Вовк Олександр Дмитрович, а також львівські ТОВ «Секторіал» Олександра Денисова і ТОВ «Прімоколект. Центр грошових вимог» кіпрської фірми «Pcollect Holding Limited».