Чиновнику присудили 5 років в’язниці за 10 тисяч хабара, отриманого за реєстрацію ліфтів
06.12.2016   //  

Заступника начальника Управління Держпраці в Хмельницькій області Павла Щербанського засуджено до 5 років позбавлення волі за отримання 10 тис грн. хабара від директора ПП «Хмельницькліфтбуд» за складання позитивного акту перевірки ліфтів та їх реєстрації. Про це свідчить вирок Хмельницький міськрайонного суду Хмельницької області від 28 листопада.

Суд встановив, що у 2015 році ПП «Хмельницькліфтбуд» змонтував 4 ліфти в приміщенні торгівельного центру у Хмельницькому по вул. Старокостянтинівське шосе, 5, власником якого є ПП «М.В.К.».

У лютому 2016 року обласне управління Держпраці провело позапланову перевірку цих ліфтів щодо їх готовності та безпеки, в результаті якої не було виявлено жодних порушень. Втім, заступник начальника управління Щербанський не склав документів щодо перевірки.

В подальшому він через посередника повідомив головного інженера ПП «Хмельницькліфтбуд», що за реєстрацію ліфтів йому необхідно надати 20 тис грн. неправомірної вигоди.

Після цього Щербанський зустрівся з директором ПП «Хмельницькліфтбуд» Дмитром Трепалюком, якому поскаржився на скрутний матеріальний стан працівників управління та повідомив, що готовий зареєструвати ліфти не за 20, а за 10 тис грн.

Правоохоронці затримали заступника начальника Управління Держпраці в Хмельницькій області після того, як директор «Хмельницькліфтбуду» у власному автомобілі передав чиновнику 10 тис грн.

Суд кваліфікував дії Щербанського як одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданого йому службового становища  (по ч.3 ст. 368 КК).

Щербанський отримав 5 років позбавлення волі з забороною обіймати посади в органах державної влади на 2 роки та з конфіскацією майна, без спеціальної конфіскації. У строк відбуття покарання суд зарахував йому попереднє ув’язнення з 22.02.2016 по 25.02.2016 з розрахунку один день ув’язнення за два дні позбавлення волі. Суд також позбавив Щербанського 10 рангу держслужбовця.

Наразі Щербанський  знаходиться не у тюрмі, а на свободі. За нього була внесена застава 34 тис грн., яка буде повернута після набрання вироком законної сили.

Даних про апеляційне оскарження вироку у реєстрі поки немає. Вирок вступає в силу після розгляду апеляції, або пропуску 30-денного строку оскарження з боку засудженого після вироку першої інстанції 28 листопада.

Засновниками ПП «Хмельницькліфтбуд» є вже згаданий Дмитро Трепалюк та Олексій Нижник.