Рідна партія Березенка довела, що магазин хутра в партійному офісі сприяє виконанню статутних завдань
01.12.2016   //  

Вищий господарський суд відмовив Департаменту економічної політики Львівської міськради в задоволенні позову до Галицької районної організації партії «Собор» про розірвання договору оренди офісу в центрі міста.

Таку постанову суд прийняв 15 листопада.

В червні 2013 року Управління комунальної власності Львівської міськради уклало договір з ГРО «Собор» про оренду приміщення площею 66 кв м на пл. Ринок, 42. Договір передбачав, що партія буде використовувати нерухомість під офіс, а здавати її в суборенду може тільки за письмової згоди чиновників міськради. Договір був розрахований до 19 червня 2016 року.

В лютому цього року спеціалісти міськради провели обстеження орендованого офісу. Тоді ж було виявлено, що частиною приміщення користуються сторонні особи, які відкрили там магазин хутряних виробів.

В міськраді вирішили, що передачею в комерційну суборенду без її відома приміщення є порушенням умов договору і подали на партію до суду.

Але суд першої інстанції встановив, що надані позивачем в якості доказів фотографії хутрових виробів в офісі «Собору» не доказами порушення умов договору. Бо на фото не зафіксовані факти продажу хутра, цінники та касові апарати, не встановлені факти перебування в приміщенні покупців. Натомість, встановив суд, надані «тільки підтверджують здійснення відповідачем організаційних заходів на виконання його статутних завдань».

Вищий господарський суд України встановив, що такі висновки судів попередніх інстанції є вірними і відмовив у позові Департаменту Львівської міськради.

Під назвою УРП «Собор» партія була створена в 2002 році, тоді її очолив екс-голова Вінницької облдержадміністрації Анатолій Матвієнко. Це земляк та давній друг президента Петра Порошенка, сьогодні він народний депутат від БПП.

Матвієнко – дядько заступника голови фракції БПП в Верховній Раді Сергія Березенка, який в середині 2000-х також був членом «Собор» та очолював молодіжну організацію партії.

В 2011 році УРП «Собор» об’єдналася з «Українською платформою», оновлену політорганізацію очолив Павло Жебрівський  – нинішній голова Донецької військово-цивільної адміністрації. Нині партія зареєстрована під назвою «Республіканська платформа», її керівником є Остап Смук – колишній помічник нардепа Матвієнка.