Поліція взялась за переплату 6 мільйонів за медобладнання в часи Януковича у Франківську
01.12.2016   //  

Слідче управління Головного управління Нацполіції в Івано-Франківській області розслідує переплату понад 3 млн грн за поставлений у 2010 році в обласну лікарню комп’ютерний томограф. Про це свідчить ухвала Івано-Франківського міського суду від 25 листопада.

Івано-Франківська обласна клінічна лікарня у серпні 2010 року оголосила проведення тендеру на закупівлю томографа. Заявки подали дві київські фірми – ТОВ «Медімпорт-Україна» і ТОВ «БТЛ Україна».

У підсумку лікарня купила томограф Somation Emotion вартістю 5,99 млн грн (без ПДВ) у фірми «Медімпорт-Україна». Фірму заснували Ніна Кірпаль і Олександр Ванюшин, а згодом її переписали на сейшельський офшор «Таллердорф Інвестмент Апс».

Слідство встановило, що тендерний комітет неправомірно допустив компанії до участі у тендері. Так, фірми долучили до тендерної документації листи ДП «Сіменс Україна», згідно з якими у серпні 2010 року їх було уповноважено реалізовувати медобладнання компанії. Однак у жовтні цього року «Сіменс Україна» повідомила правоохоронцям, що у 2010 році жодних договірних відносин з вказаними київськими фірмами не мала.

При цьому вартість поставленого томографа є завищеною, вказують слідчі. За даними Івано-Франківської Торгово-промислової палати від 07.10.2016, вартість ком’пютерного томографа Somation Emotion на внутрішньому ринку України станом на час його придбання складала 2,40 млн грн, що на 3,59 млн грн вище від ціни угоди.

25 листопада суд надав слідчим доступ до оригіналів документів, які перебувають у володінні Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, з можливістю їх вилучення.

Відзначимо, що обласна поліція також розслідує переплату ще понад 3 млн грн при закупівлі медичного устаткування Головним управлінням охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації у грудні 2012 року.

Аналогічно на тендер з купівлі 8 ультразвукових діагностичних апаратів УДС-3Д прийшло два учасника – ТОВ «Ілатанмед» і ТОВ «Мед-Інвест» (фірми з групи братів Фісталів і родини Саворовських). Договір уклали з «Ілатанмед» загальною вартістю 4,24 млн грн (без ПДВ). За даними слідства, ціна була завищена на 3,46 млн грн. Крім того, поставлені були апарати з Китаю, а не виробництва ТОВ «Емансіс» (Україна), як зазначалося у специфікації. Головою комітету цих торгів був заступник начальника ГУ охорони здоров’я ОДА Олег Овчар, який досі займає цю посаду.

Крім того, на 500 тис грн була завищена вартість системи редукції патогенів Miarasol, яку Головуправління охорони здоров’я закупило у вересні 2012 року у ТОВ «ЛабіМед», яке теж було одним із найбільших медичних постачальників часів Януковича. Вартість системи за договором становила 1,3 млн грн, а за даними Івано-Франківської торгово-промислової палати її вартість на внутрішньому ринку України станом на час її придбання складала 800 тис. грн. Головою комітету цих торгів був той же Олег Овчар.