Міноборони купило за 12 мільйонів свої ж парашути, незаконно списані по підробленим документам
01.12.2016   //  

Парашутні системи, які Міноборони купило за 11,59 млн грн у вересні 2015 року, були незаконно списані з військових частин, і легалізовані через ланцюжок фіктивних фірм. Про це свідчить ухвала Святошинського райсуду м. Києва від 21 листопада.

Податкова міліція встановила, що службові особи Міноборони підробили документи про непридатність до подальшого використання парашутних систем ПСУ-36 серії 2, які в подальшому вивели з обліку військових частин. Це було здійснено у змові з керівником ТОВ «Укравпостач».

Так, все було оформлено так, ніби «Укравпостач» купив 35 парашутних систем ПСУ-36 серії 2 у компаній «Мастер Трейд» і «Тревел Компані Плюс», які є фіктивними. А після цього «Укравпостач» продав їх міністерству.

За даними слідства, службовці Міноборони здійснили розтрату державних коштів у сумі 11,59 млн грн.

Кримінальне провадження №№32015100080000093 було розпочате 22.07.2015 за ознаками ухилення від сплати податків у значних розмірах. Розслідування справи триває.

Нагадаємо, у травні цього року столична ДФС повідомила, що Міноборони закупила на 11,59 млн грн парашутних систем, які в Україні не виготовляються і легально не ввозилися.

У вересні 2015 року тендер Міноборони на постачання парашутних систем виграли ТОВ «Укравпостач» (10,04 млн грн) і ТОВ «Укравіатехфонд» (1,55 млн грн)

«Укравіатехфонд» в лютому 2015 року заснував Олександр Хорохордин з Шостки Сумської області.

Фірмою «Укравпостач» у 2015 р. володів киянин Вадим Ніколаєв, який балотувався до Київради по списку партії «Рух за реформи» Сергія Думчева. Тепер керівником і засновником компанії значиться Євген Хмара.

«Укравпостач» вже фігурує в одному кримінальному провадженні що закупівель військової частини. У цьому провадженні також йдеться про придбання старих товарів під видом нових і перерахування коштів фірмам з ознаками фіктивності, що зареєстровані на тимчасово окупованій території Донецької області.

Фірму «Тревел Компані Плюс» у лютому 2015 року заснували дві компанії: ТОВ «Роялті Бізнес Груп», засновниками якого на той момент були Ольга Ващак зі Стаханова і Богдан Захлюпаний із Запоріжжя, а також ТОВ «Інвест Про», засновником якого був Ігор Оверко, обраний восени 2015-го депутатом Ірпінської міськради партії «Нові обличчя» Володимира Карплюка (мер Ірпеня).

З травня цього року засновником і директором «Тревел Компані Плюс» значиться Сергій Комаров.

З квітня цього року засновником і директором київського ТОВ «Мастер Трейд» є Микола Рубаняк з Верховини Івано-Франківської області.