Посадовців «Укренерго» та панамців підозрюють у привласненні півмільйона на обстеженні трансформаторів
28.11.2016   //  

Правоохоронці підозрюють посадових осіб Дніпровської електроенергетичної системи ДП «НЕК «Укренерго» та ТОВ «Січ Енерго» у зловживанні службовим становищем, що могло призвести до привласнення понад  500 тис грн бюджетних коштів під час обстеження електроустаткування. Про це свідчить ухвала Ленінського райсуду міста Запоріжжя від 14 листопада.

У лютому цього року слідчий відділ Дніпровського ВП ГУ Нацполіції в Запорізькій області розпочав кримінальне провадження №12016080050001029 за фактом привласнення бюджетних коштів.

За даними слідства, 15 грудня 2015 року Дніпровська енергосистема замовила «Січ Енерго» комплексне обстеження 15 автотрансформаторів для визначення їх технічного стану.

Як встановили правоохоронці, напередодні, 23 листопада співробітники ВП «Дніпровська ЕС» розмістили на сайті «Укренерго» повідомлення про намір здійснити ці закупівлі, встановивши термін надання пропозицій в один день. Посадовці ЕС також вказали, що за цей короткий термін треба надати значний обсяг документів, і зазначили, що роботи необхідно виконати до 25 грудня 2015 року. А це, на думку слідства, унеможливлювало участь у закупівлях багатьох підприємств, які спеціалізуються на виконанні подібних робіт.

За інформацією правоохоронців, в подальшому на офіційному сайті «Укренерго» не було опубліковано жодної інформації щодо проведення торгів, їх результатів та переможців.

Слідчі також встановили, що у кінці 2015 року «Січ Енерго» не мав дозволів на виконання робіт, які були вказані в оголошеннях «Укренерго». Відповідно фірма не могла приймати участь у проведені закупівлі.

Більше того, за інформацією правоохоронців, співробітники «Січ енерго» ніяк не могли належно та в повному обсязі обстежити 15 автотрансформаторів за десять днів до 25 грудня, оскільки на подібні роботи необхідно щонайменше півтора місяці. Тим не менш, посадовці Дніпровської ЕС, знаючи, що обстежити устаткування за десять днів неможливо, уклали договори з «Січ Енерго», підписали акти виконаних робіт та заплатили фірмі за фактично не виконані роботи.

За даними слідства, обстеження автотрансформаторів на підстанціях ВП «Дніпровська ЕС» проводилось у грудні 2015-лютому 2016 рр. «Січ Енерго» отримало за це 1,72 млн грн. З цієї суми фірма перерахувала за обстеження автотрансформаторів 1,08 млн грн. ТОВ «Світекоенерго». Втім, як з’ясували правоохоронці, «Світекоенерго» не залучалося до обстеження електроустаткування. Більше того, до березня 2016 року ця фірма не мала дозволу на виконання подібних робіт.

Слідство з’ясувало, що до обстеження автотрансформаторів могло бути залучене ТОВ НВП «Енергорішення». Слідчі звернулися до суду з клопотанням надати доступ до документів щодо взаємовідносин «Укренерго» з «Січ Енерго» і «Світекоенерго», а також «Світекоенерго» і «Енергорішення», та до документації щодо комітету з конкурсних торгів ВП «Дніпровська ЕС». Суд задовольнив клопотання.

 «Січ Енерго» записане на панамську корпорацію «Кармінера Менеджмент Інк.». Першозасновницею була Анастасія Панчішна з Запоріжжя. У 2010 р. керівником був Євген Євдокімов, брат екс-заступника директора ДП «Енергоринок» Володимира Євдокімова. З 2009 р. фірма виграла торгів на 200,22 млн грн., з яких 129,03 млн грн. – в «Укренерго».

Кіровоградське «Світекоенерго» зареєстрована у квітні 2015 року, засновник Яна Найко, директор Олександр Покора.

Засновником київського НВП «Енергорішення» зі статутним капіталом 1 грн. є Людмила Кравцова. Керує фірмою Марина Кривда. Раніше фірма називалася «Скай-МК», а Кравцова була у ній бухгалтером. Засновниками були Володимир Масон та Володимир Казьмін. Щодо Масона, то особа з такими ПІБ очолює профспілку ІТС АНТК «Антонов».