Прокуратура не змогла зупинити забудову лісу в Ірпені
24.11.2016   //  

Суд відмовив прокурору  в накладанні арешту на земельні ділянки рекреаційної зони загальною площею 3,68 га, які планує забудувати ПП «Деметра-Філ» в Ірпені.

Про це стало відомо з ухвали Апеляційного суду Київської області.

Прокуратура підозрює, що в 2015 році посадовці управління Держземагенства в м. Ірпінь внесли неправдиві дані до документів, що дозволило «Деметра Філ» отримати позитивний висновок для зміни цільового призначення рекреаційної зони. На основі цього висновку Ірпінської міськради потім змінила статус цієї землі з обслуговування бази відпочинку на будівництво багатоповерхівки за вул. Пушкінська 64/68.

Після цього «Деметра Філ» за допомогою нотаріуса розділило спірну землю на дві ділянки площею 0,50 та 3,16 га відповідно (кадастрові номери  3210900000:01:076:0107 та 3210900000:01:076:0106). Далі фірма уклала з ТОВ «Скіфт» договір суперфіції на право забудови.

На початку жовтня в рамках розслідування кримінального провадження №42016111200000504 від 29.06.2016 р. прокурор звернувся до Ірпінського міського суду Київської області з проханням накласти арешт на земельні ділянки, так як вони є важливим доказом в. Але суд відмовся задовольнити клопотання. На думку суду прокурор не навів підстав, як відсутність арешту вплине на знищення доказів у справі. Також прокуратура не назвала людей, які вчинили підробку землепорядної документації та не оскаржила в суді рішення депутатів про затвердження цієї документації.

Тепер апеляційний суд також підтвердив рішення суду першої інстанції.

За даними ЗМІ, за адресою в Ірпіні, яка фігурує в судовій справі, розташовано колишній дитячій табір «Зоряний» та ліс. Громадські  активісти після зміни цільового призначення ділянки провели акції за збереження лісу. Після невдач в суді прокуратура Київської області заявила, що тепер буде протистояти забудові табору «Зоряний» в Господарчому суді Київської області. Але держреєстр судових рішень не містить інформації про нові позови прокуратури.

ПП «Деметра Філ» зареєстроване на Ларису Філончук, а керує фірмою Василь Філончук. Останній раніше був помічником нардепа багатьох скликань Адама Чикала, а разом з Чикал-Новицької Оксаною Адамівної він є засновником ТОВ «Тайфун Со».

ТОВ «Скіфт» зареєстроване на Івана Рожманова.

Влітку ГПУ провела обшуки в мера Ірпеня Володимира Карплюка та в мера сусідньої Бучі Анатолія Федорука в справі про незаконне відчуження майже 900 га лісу під Києвом. Після цього Карплюк покинув Україну, зазначивши, що був попереджений про свій майбутній арешт. Родини Карплюка і Федорука пов’язані спільним будівельним бізнесом.