Фірму помічника «регіонала» підозрюють у привласненні «кіотських мільйонів» на утепленні шкіл
23.11.2016   //  

Правоохоронці розслідують справи по 96  млн грн. «кіотських» коштів, за які ДП «Держекоінвест» замовило спільному українсько-македонському ТОВ «Авалон» ремонт соціальних об’єктів у  Запорізькій області. Про це свідчить ухвала Чернігівського райсуду Запорізької області від 15 листопада.

За даними слідства, у 2012 році «Держекоінвест» уклало з «Авалоном» угоду на капітальний ремонт об’єктів соціальної сфери у Запорізькій області (44 проекти) загальною вартістю 96 млн грн. У тому числі була передбачена заміна вікон, дверей, утеплення фасадів та покрівлі у двох школах смт. Чернігівка на загальну суму 6,90 млн грн.

Слідство встановило, що «Авалон» уклав договір субпідряду з ТОВ «Інтертехенерго» щодо ремонту шкіл. У 2013 сторони підписали акти виконаних робіт, була оплачена вся сума.

Втім, за даними правоохоронців, «Інтертехенерго» відремонтувало школи не в повному обсязі. Зокрема, не утеплило покрівлі і лише частково провело утеплення фасадів будівель. Це дає підстави підозрювати  фірму у привласненні бюджетних коштів. Щоправда, в матеріалах справи не вказано, про яку суму привласнення йде мова.

Кримінальним провадження №12016080360000300 займається прокурора Чернігівського відділу Бердянської місцевої прокуратури. Прокурор звернувся до суду з клопотанням надати доступ до документації щодо ремонту двох шкіл, які перебувають у приміщенні Бердянського ВП ГУ Національної поліції в Запорізькій області.

Бердянські слідчі займаються іншим кримінальним провадженням №12015080130002280 від 29.05.2015 за ч. 2 ст. 191 КК. Вони теж вивчають документи, пов’язані з діяльністю ТОВ «Авалон», у томі числі підписані з «Держекоінвест» щодо ремонту об’єктів  Запорізької області на 96 млн грн.

Правоохоронці встановили, що «Держекоінвест» у 2012 р. замовив «Авалон» ремонт Бердянської спецшколи №16, який був виконаний не в повному обсязі. Згідно з будівельно-технічною експертизою, різниця між фактично виконаними «Авалоном» ремонтними роботами у бердянській школі та зазначеними у актах приймання робіт складає 4,02 млн грн.

У квітні 2016 в рамках цього кримінального провадження Бердянський міськрайонний суд арештував нежитлові приміщення, дитяче кафе, квартиру «Авалона» та 4,02 млн. грн. на рахунку підприємства.

За даними слідства, у 2013 році «Держекоінвест» перерахував «Авалону» за ремонт об’єктів соціальної сфери Запорізької області загальну суму 86,85 млн грн.

Власником та директором СП ТОВ «Авалон» є івано-франківець Едуард Кодзаєв. Він також є співвласником ТОВ «БК ПК-інвест» та ТОВ «Тройка інвест». У 2010 р. балотувався до Франківської міськради від Партії регіонів. Був помічником  нардепа-«регіонала» Ельбруса Тадеєва.

У 2014 році підприємець розповідав, що потрапив у кризу, має низку об’єктів, які довго добудовує. Проте у тому ж році його фірма мала отримати від ДП «Держекоінвест» 334 млн. грн. кіотських грошей, призначених здебільшого на заходи із енергозбереження в будівлях.

У часи президентства Віктора Януковича ТОВ «Інтертехенерго» пов’язували з оточенням екс-нардепа Юрія Іванющенка. Втім після втечі Януковича це підприємство стали пов’язувати з людьми «свободівця» Андрія Мохника, який після Майдану очолив Мінекології. З 2014 року директором і засновником «Інтертехенерго» є Олексій Попов.