Суд оштрафував на 25 тисяч гривень і відпустив прокурора, який отримав $25 тисяч хабара
22.11.2016   //  

Суд оштрафував на 25,5 тис грн. прокурора Херсонської місцевої прокуратури Дениса Прохоренка, який отримав $25 тис хабара за допомогу у закритті кримінальних проваджень, і заборонив йому три роки обіймати посади в правоохоронних органах. Про це свідчить ухвала Голопристанського районного суду Херсонської області від 8 листопада.

Суд встановив, що у квітні цього року Прохоренко зустрівся з довіреною особою двох підозрюваних, стосовно яких відкрили кримінальні провадження за фактами шахрайства та зберігання наркотиків. Прокурор розповів, що має можливість вплинути на першого заступника прокурора Херсонської області Сергія Циганка, з яким у нього дружні стосунки, і запропонував за хабар забезпечити закриття двох кримінальних проваджень.

За даними слідства, Прохоренко повідомив, що йому необхідно надати $30 тис неправомірної вигоди, розмір якої в подальшому зменшив до $25 тис.

На початку травня Циганок закрив кримінальне провадження № 12016230250000252 від 27.04.2016 за ст. 190 КК України (шахрайство), а прокурор Генічеської місцевої прокуратури Херсонської області закрив кримінальне провадження № 12016230250000168 від 21.03.2016 за ст. 309 (зберігання наркотиків). Прохоренко передав довіреній особі та ще одному представнику підозрюваних копії постанов про закриття цих двох проваджень.

В подальшому правоохоронці затримали Прохоренка у його службовому кабінеті і вилучили неправомірну вигоду у розмірі $21,1  тис. Гроші приніс посередник, який лишив собі $500, а перед цим на прохання Прохоренка віддав знайомому прокурора $2000 боргу.

Суд кваліфікував дії Прохоренка як прийняття пропозиції здійснити вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави за надання неправомірної вигоди для себе та одержання такої неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (по ч.2 ст.369-2 КК).

Прохоренко уклав угоду з прокурором про визнання винуватості і отримав покарання у вигляді штрафу у розмірі 25,5 тис грн., позбавлення права три роки обіймати посади в правоохоронних органах зі спеціальною конфіскацією 35,5 тис грн.

Суд також зобов’язав скасувати арешт квартири прокурора, та повернути йому вилучені телефони, ключі, браслет, годинник, кошти в розмірі $4 853, флешки та ноутбук.

Справою Прохоренка займалось Національне антикорупційне бюро. За даними слідства, інформацію про домовленості прокурора про хабар за сприяння у закритті кримінальних проваджень НАБУ надав громадянин України Гумуштекiн Халдун, який дізнався про це від довіреної особи підозрюваних.

За даними Генічеської місцевої прокуратури, яка зараз  займається кримінальним провадженням № 12016230250000252, у 2007-2008 роках невстановлені особи шахрайським шляхом заволоділи ПП «Харистрон» Халдуна, коли той лікувався у Туреччині.

Потім частину майна сільгосппідприємства «Харистрон» незаконно передали ТОВ «Глобал Инвест», який у 2008 р. належав Халдуну і громадянину Туреччини Ахмету Кодану. Останнього місцеві ЗМІ називали рейдером, який захопив «Харистрон» та «Глобал Инвест», та повідомляли, що саме проти нього порушена справа за статтею шахрайство, яку закривав Циганок. Прокуратура встановлює суму матеріальних збитків Халдуна від утрати корпоративних прав на «Харистрон» та «Глобал-Инвест».

Наразі власником ПП «Харистрон» є громадянин Туреччини Сайгун Ахмет. У 2008-2014 рр. засновником та співзасновником фірми був Ахмет Кодан. Власником 54% внеску до статутного фонду «Глобал-Инвест» є ще один мешканець Туреччини Еррол Каракаш, 45% – Ахмет Кодан і 1% – Халдун.