«Хмельницькобленерго» за допомогою росіян профінансувало сепаратистів Криму на 8 мільйонів, – ГПУ
22.11.2016   //  

Генеральна прокуратура України підозрює посадовців ПАТ «Хмельницькобленерго» змові з керівництвом ТОВ «Агропласт» при будівництві підстанції, що призвело до збитків у понад 8 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Печерського районного суду м Києва, куди слідчий звернувся в рамках кримінального провадження № 42016000000000612 від 29.02.2016 р.

Досудовим слідством встановлено, що в рамках інвестиційної програми розвитку електричних мереж на 2013-2015 роки «Хмельницькобленерго» вирішило побудувати  ПС 110/10 кВ «Прибузька». Для цього в лютому 2013 року підприємство провело тендер на виконання цих робіт, за результатами якого було акцептовано пропозицію «Аркоплатс», хоча вона і не відповідала умовам торгів. З фірмою уклали угоду про виконання робіт до кінця липня 2013 року, сума угоди склала 29,5 млн грн. З того часу по листопад 2015 року посадовці «Хмельницькобленерго» декілька разів погоджували зміни до угоди, через що її вартість збільшилася на  на 34,8 млн грн – до 64,3 млн грн.

Слідство також встановило, що в липні 2013 року «Аркопласт» уклало договір субпідряду з ТОВ «Аркопласт Україна», засновником якого воно і було. Відразу на рахунок субпідрядника було перераховано 8,85 млн грн. Далі частину грошей перерахували на рахунок ТОВ «Лаван Київ», яке мало спільного з нею спільного співзасновника, інші – переведені в готівку. При цьому слідчі встановили, що «Аркопласт Україна» не вело ніякої господарчої діяльності, окрім постачання обладнання «Хмельницькобленерго» не вело.

Уже в 2015 році обленерго перевело на рахунок «Аркопласт» ще 45,57 млн грн. Відразу майже вся ця сума була перерахована на ТОВ «Подільський Енергоконсалтинг», далі ці гроші також були переведені в готівку.

Слідство також встановило, що заявлене в документації обладнання для побудови «Прибузької» не імпортувалося. За даними СБУ, для будівництва трансформаторної підстанції імовірно використовувалась частина аналогічного обладнання або такого, що вже було у використанні і яке належало групі компаній «Таврида електрик», які підконтрольні так званому «народному меру м. Севастополя» Олексія Чалого. В СБУ також спрогнозували, що вся оборудка могла бути проведена для фінансування «сепаратиської діяльності» в окупованому Криму.

В ГПУ підозрюють, що хоча ПС 110/10 кВ «Прибузька» була введена поточного року, насправді до кінця роботи не виконанні, а внаслідок оборудок з «Аркопласт Україна» збитки державі склали більше 8 млн грн. Прокуратура звернулася до суду з клопотанням про доступ разом з фахівцями на об’єкти підстанції і суд це клопотання задовольнив.

ТОВ «Аркопласт» зареєстроване в російському Санкт-Петербузі. Засновниками «Аркопласт-Україна» є росіяни Дмитро Артем’єв та Іван Ганніцький, українці Юлія Романюк та Альберт Коробочко та російська фірма «Аркопласт-Сервіс». Бенефіціаром вказаний мешканець Санкт-Петербурга Андрій Цупій.

Згаданий вище Ганніцкій є співзасновником «Лаван Київ».

Бенефіціарами ТОВ «Подільський Енергоконсалтинг» є мешканці Вінниці та області Наталія Пірняк, Юрій Таранюк, Сергій Шакалов та Іван Векірчик.

Власником 70% акцій «Хмельницькобленерго» є Фонд державного майна. До весни 18 років поспіль підприємством керував Олександр Шпак, який пішов на пенсію за власним бажанням. Нині виконує обов’язки гендиректора є Олег Козачук, який є власником ТОВ «ЄТР-Спектр».