Брат менеджерки Супруненка і партнер Гайсинського арештовані у справі про дерибан 111 гектарів
18.11.2016   //  

Суд призначив домашній арешт директору ТОВ «Ланжьор Деор» Олексію Лопуху у справі про незаконне заволодіння державної землі в Обухівському районі Київської області. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 25 жовтня.

За інформацією прокуратури, група фізосіб організувала укладання договорів дарування і купівлі-продажу землі, яка з державної власності не вибувала. Прокурори стверджують, що в основу договорів відчуження ділянок лягли підробні держакти на землю. Всього за цією схемою з державної власності було виведено 111,57 га державної землі.

Йдеться про кримінальне провадження №12013000000000148 від 23.01.2013 р., яке розслідує Генеральна прокуратура. Карну справу щодо цієї землі відкривала прокуратура Київської області ще у 2008 році. Потім провадження чотири рази закривали і знову відкривали.

Фірма «Ланжьор Деор» Олексія Лопуха працює як салон краси. Арештований Олексій Лопух є сином Валентини Лопух. Ця жінка свого часу стала засновницею численних кооперативів, які отримували землю під Києвом. Дев’ять кооперативів Валентини Лопух отримали землю у 2007 році, коли Київрада за одне засідання роздала 1,5 тис га. Так, через кооператив Валентини Лопух виводилася земля під резиденцію Юрія Іванющенка, що в народі прозвали «Межигірям-2».

Валентина Лопух і Олексій Лопух – це мати і брат Світлани Костюк, яка до липня цього року  значилась членом спостережної ради «Асвіо Банку» Олександра і В’ячеслава Супруненків. Останній – це екс-зять Леоніда Черновецького, колишнього мера Києва. У 2007 році Світлана Костюк була депутатом Київради від Блоку Леоніда Черновецького і, гіпотетично, могла голосувати за виділення землі кооперативам її матері.

Наразі у справі є загалом семеро підозрюваних, серед яких один нотаріус. Протягом вересня-жовтня суд за клопотанням ГПУ провів низку арештів.

Раніше генпрокурор Луценко повідомив про затримання одного з підозрюваних у будинку екс-прокурора Київської області Юрія Гайсинського.

За даними «Наших грошей», йдеться про Едуарда Долгополова – це бізнес-партнер Гайсинського. Разом вони володіють ТОВ «Центр правової підтримки «Бізнес і право».

28 вересня Долгополова було взято під варту з можливістю звільнення під заставу на 5 млн грн. 11 листопада суд зменшив Долгополову суму застави до 1 млн грн.

У компаніях Гайсинського до призначення на посаду голови Національного анктокорупційного бюро працював Артем Ситник. Йдеться про ТОВ «Юридичні гарантії» і ТОВ «Компас». Офіційно Ситник прийшов на роботу до Гайсинського у 2011-му, після звільнення з прокуратури Київської області.

Раніше зампрокурора Київської області в інтерв’ю програмі «Гроші» розповів, що з червня цього року прокуратура розслідує нове кримінальне провадження щодо земельних махінаціях часів Черновецького.