Аваков за «кіотський» мільярд купить коштовні джипи від Mitsubishi, яке в Україні представляє екс-партнер міністра юстиції
18.11.2016   //  

Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України 16 листопада оголосив тендер на закупівлю автомобілів спецпризначення на очікувану суму 959,57 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Планують купити 651 повнопривідний позашляховик Mitsubishi Outlander PHEV із гібридним двигуном Євро 6 за очікуваною ціною 1,47 млн грн., або близько $53 тис.

Автомобілі мають бути оснащені радіостанцією Vertex Standart VX-2200, світлодіодною панеллю-балкою Стріла 118-54 LED-150, двозонним кондиціонером та п’ятьма подушками безпеки.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков анонсував придбання цих автівок за кошти Кіотського протоколу ще у липні. За його словами, вони коштують занадто дорого для масового споживача – близько $53 тис., тому їх не продають в Україні у роздріб.

В останні роки українська поліція отримувала по угоді з Японією автомобілі Toyota Prius – усього 1 568 шт. За даними «Наших грошей», у 2015 р. бельгійська компанія «Toyota Motor Europe» ввозила їх для ДП «Держекоінвест» по $28 тис, або 738 тис грн. за нинішнім курсом. Тобто Пріуси (на фото ліворуч) коштували вдвічі дешевше від очікуваної ціни джипів Mitsubishi (праворуч).

toyota-priusmitsubishi-outlander-phev

Технічно Mitsubishi Outlander PHEV відрізняється від Toyota Prius можливістю заряджати акумулятори від електромережі на спеціальних заправках і проїхати 52 км лише на електричній батареї, а також витратою 1,9 л проти 3,9 л бензину на 100 км.

Нагадаємо, офіційним дилером Mitsubishi в Україні є холдинг «Ніко», засновником низки фірм якого є ТОВ «Компанія з управління активами «Ковін Капітал».

Воно зареєстроване на киянина Володимира Гнатишина і вірґінську «ІФЛ інтернешнл файненс енд лізінг лімітед» (бенефіціарами вказані Катя Апостолоу та Віоларіс Яннакіс з Кіпру). Гнатишин на початку 2000-их років разом із нинішнім міністром юстиції Павлом Петренком був співзасновником чернівецького ТОВ «Юридична консалтингова група «Justicia Service». Петренко, перш ніж стати міністром, обрався у парламент від «Народного фронту», представником якого є Аваков.

За даними «Наших грошей», цьогоріч усі поставки негібридних Mitsubishi Outlander в Україну йшли від словенської компанії «BLG Logistics BLG CarShipping Koper d.o.o.» на адресу українських фірм ТОВ «Торговий дім – Ніко» і ТОВ «Ем Ем Сі Україна».

«Торговий дім – Ніко» зареєстровано на вищезгадане КУА «Ковін Капітал» Гнатишина.

«Ем Ем Сі Україна» записане на голландську фірму «Емсі-Ніко Бі. Ві.», а кінцевими бенефіціарами є британська «Ніко Холдінг Енд Інвестмент Лімітед», Іван Ніколайчук та японська «Mitsubishi Corporation». Керівником фірми є Озава Хіроакі.

mms