Судді почали свідчити про тиск з боку Татькова та Ємельянова
17.11.2016   //  
Артур Ємельянов

Артур Ємельянов

Генеральна прокуратура підозрює екс-голову Вищого господарського суду України Віктора Татькова та його колишнього заступника Артура Ємельянова у тиску на суддів, для винесення ними необхідних рішень на користь комерційних структур.

Про це йдеться розслідуванні Аліса Юрченко та Марини Ансіфорової для програми «Наші гроші. Досудилися».

Після зміни влади Татьков позбувся своєї посади, а Ємельянов продовжує працювати в ВГСУ. За даними ГПУ, останній вимагав від суддів прийняття потрібних їм рішень у низці господарських справ. Зараз в цій справі свідчення про тиск дає низка суддів, які працювали на Ємельянова.

Згідно з текстом підозри, Ємельянов, коли працював головою господарського суду м. Києва:

  • переконував суддю цього суду задовольнити позов ТОВ «БМК Планета-Міст» про визнання недійсним купівлі-продажу цінних паперів;
  • намагався вплинути на того ж суддю у справі за позовом прокуратури м. Києва в інтересах держави щодо скасування рішень про передачу земельної ділянки ТОВ «Славутич». За даними слідства, Ємельянов вимагав від судді залишити позов без розгляду або відмовити по суті у зв’язку з його необґрунтованістю;
  • вимагав відкласти розгляд, припинити та зупинити провадження у справі за позовом до АТ «БТА Банк» (Казахстан) про стягнення 168 млн грн. заборгованості;
  • надавав вказівку прийняти рішення про задоволення позову ТОВ «Лук Авіа Ойл» про визнання недійсним рішення Антимонопольного комітету;
  • здійснював тиск на суддю, що розглядала низку позовів прокуратури в інтересах держави про розірвання договорів про надання права на експлуатацію фіксованих місць паркування з приватниками (ТОВ «Сонар ТМ», ТОВ «Рент Інвест», ФОП Сусла В. В., ФОП Ковальова С. Е.).

Одна з свідків в справі – суддя господарського суду м. Києва Алла Пригунова. За її словами, Ємельянов давай їй вказівки, які рішення приймати в конкретних справах, в тому числі – за підозрою в отриманні $60 тис хабара. В її помешканні було проведено обшук, під час якого знайшли $500.

Бізнесмен Мстислав Скоробагатов оцінив у $320 млн розмір хабарів, які могли отримати Ємельянов та Татьков. Скоробагатов має репутацію рейдера, але і сам постраждав від рейдерства. Нині він свідок в справі проти керівництва ВГСУ.

Нагадаємо, 27 жовтня судді Артуру Ємельянову обрали запобіжний захід –  застава в півтора мільйони гривень і заборона виїжджати за кордон. За даними його декларації, суддя має більше 9 мільйонів гривень готівки. Віктор Татьков особисто підозру поки що не отримав, оскільки, за даними прокурорів, виїхав за кордон на лікування.