ГПУ не може знайти осіб, які за три роки 7 тисяч разів порушили комп’ютерну систему розподілу суддівських справ
17.11.2016   //  

В автоматизовану комп’ютерну систему, яка розподіляла справи між суддями декількох господарських судів, в 2011-2014 роках було здійснено біля 7 тис незаконних втручань. Про це йдеться в розслідуванні Аліси Юрченко та  Марини Ансіфорової для програми «Наші гроші. Досудилися».

Справу розслідує Генеральна прокуратура України. І там вважають, що організаторами схеми з втручання в процес незалежного розподілу справ стояли екс-голова Вищого господарського суду України Віктор Татьков та його колишній заступник Артур Ємельянов.

Сама автоматизована система розподілу справ насправді автоматизована тільки частково. В ній жива людина обирає коло суддів, до компетенції яких може належати справа. Потім вручну зменшує кількість претендентів, в залежності від обставин – хтось с суддів захворів, хтось у відрядженні, а хтось у відпустці. Зазвичай, такий розподіл проводить представник апарату суду. Тому, цей адміністратор може вказати, що суддя у відпустці, хоча насправді людина на робочому місці.

Суддя Артур Ємеьнов стверджує, що особисто в систему не втручався. А ГПУ так і не змогла встановити осіб, які причетні до фальсифікацій з розподілом справ між суддями.

Нагадаємо, Татькова та Ємельянова ГПУ також звинувачує у тиску на суддів низки господарських судів, яких вони змушували приймати певні рішення в конкретних справах. Один із свідків в цій справі бізнесмен Мстислав Скоробагатов оцінив розмір хабарів, які отримали Ємельянов та Татьков, в $320 млн.