Армія за 4 мільйони купує китайські бойові ножі на чверть дорожче від цивільної версії в Інтернет-магазинах
16.11.2016   //  

nizh-hyzhakМіністерство оборони 10 листопада оголосило по намір укласти угоду з ТОВ «Вектор-С» на постачання тактичних ножів для Сил спеціальних операцій на суму 4,34 млн грн. Відповідну угоду було підписано 21 листопада. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Замовляють 2000 комплектів тактичних ножів «Skif Хижак» по 2170 грн. за штуку.

На сайті Інтернет-магазину «Skif-knives» вказано, що це ножі українського виробництва, «які ні в чому не поступаються більш дорогим європейським і американським аналогам». Однак інші продавці зброї вказують, що ці ножі виготовлені в Китаї.

Фірма постачальник Валентина Сагайдака пов’язана з мережею збройових магазинів «Ібіс». Компанія є одним з великих постачальників Національної гвардії та МВС.

На сайтах «Skif-knives» і «Ібісу» ножі «Skif Хижак» не продаються. Проте є цивільна версія тактичних ножів, яка є у вільному продажу – «Skif Fighter». У вказаних Інтернет-магазинах їх можна придбати у роздріб по 1700 грн. та 1760 грн. у комплекті з ножнами. Це майже на півтисячі гривень дешевше, ніж коштують ножі для армії. У чому відмінність між військовою та цивільною версіями ножів – невідомо.

nizh-hyzhak-ibis nizh-hyzhak-skif

Міноборони провело закупівлю по некоректній переговорній процедурі, яка виключала можливість торгів з іншими постачальниками інших ножів.

В обґрунтуванні закупівлі (весь текст нижче) вказано, що нинішня закупівля 2 тисяч «Хижаків» є вже додатковою. У квітні армія вже придбала 2460 таких ножів у «Вектор-С» по такій же ціні на загальну суму 5,34 млн грн. І за даними Міноборони ці ножі отримали «позитивні результати експлуатації». Відтак було вирішено закупити ще партію «Хижаків».

Обґрунтування неконкурентної закупівлі китайських ножів

Відповідно Закону України “Про державні закупівлі” на виконання державного оборонного замовлення на 2016 рік Департаментом озброєння та військової техніки Міністерства оборони України було заключено державний контракт з Товариством з обмеженою відповідальністю “ВЕКТОР-С” (далі – ТОВ “ВЕКТОР-С”) на постачання (закупівлю) 2460 комплектів тактичних ножів “ТМ Skif Хижак”.

Згідно укладеного державного контракту на поставку (закупівлю) продукції за державним оборонним замовленням ТОВ “ВЕКТОР-С” у 2016 році здійснило поставку партії тактичних ножів “ТМ Skif Хижак”.

Відповідно до “Рішення…” від 10.12.2015 № 24986/з начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України видано наказ від 10.03.2016 № 97 “Про допуск тактичних ножів “ТМ Skif Хижак” до експлуатації в Збройних Силах України”, яким Командувачу Сил спеціальних операцій доручено після проведення підконтрольної експлуатації підготувати проект наказу Міністерства оборони України про прийняття тактичних ножів “ТМ Skif Хижак” на озброєння ЗС України, а функцію забезпечення покладено на Центральне ракетно-артилерійське управління ЗС України.

На даний час поставлені тактичні ножі “ТМ Skif Хижак” проходять підконтрольну експлуатацію у частинах спеціальних операцій ЗС України.

Центром стандартизації та кодифікації Міністерства оборони України 01.04.2016 було видане Свідоцтво про реєстрацію предмета постачання ножа тактичного “ТМ Skif Хижак” яким присвоєно національний номенклатурний номер 1095-61-010-5884.

Відповідно змін до ДОЗ 2016, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2016 № 697-16, кількість потреби у тактичних ножах “ТМ Skif Хижак” збільшена на 2000 комплектів.

Враховуючи позитивні результати експлуатації та необхідність максимального задоволення потреб Збройних Сил України у тактичних ножах “ТМ Skif Хижак”, необхідно здійснити додаткову закупівлю в того самого постачальника з метою уніфікації, стандартизації або забезпечення сумісності з наявними товарами, технологіями, роботами чи послугами, якщо заміна попереднього постачальника (виконавця робіт, надавача послуг) може привести до несумісності або виникнення проблем технічного характеру, пов’язаних з експлуатацію та обслуговуванням (пп. 5, п. 2, ст.35 Закону України “Про публічні закупівлі” № 922-VIII від 25.12.2015).