- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Топ-10 нікудишніх справ проти мерії Кернеса

По діянням комунальників мера Харкова Геннадія Кернеса відкрито щонайменше 31 кримінальне провадження. Ось десятка найбільш резонансних справ, по яким правоохоронні органи збудились, але нікого не посадили.

«Кооперативна схема» [1]

Мова йде про безкоштовно виділення сотень гектарів харківської землі обслуговуючим кооперативам, у том числі у елітних районах міста: Лісопарку, біля Журавлівського водосховища, центрі міста тощо. Серед отримувачів землі безкоштовно було оточення самого мера та його попередника Михайла Добкіна, харківські забудовники, фірми депутатів міськради.

Втрати бюджету в результаті дії цієї схеми правоохоронці оцінюють у 4 млрд. грн.

Справа була відкрита ще у 2014 році. У 2016 році вона отримала додатковий поштовх від нового генпрокурора Юрія Луценко і у Харкові навіть провели [2] обшуки. Але після купи інтерв’ю Луценка жодного видимого руху по цій справі немає. Правоохоронці лише вивчають [3] фінзвітність кооперативів.

Більше того, епізод, про який розповідає Луценко, стосується [4] виділення землі у 2008-2010 роки, але ж земля виділялася й пізніше, більше того, її по цій схемі продовжують виділяти й цього року.

Справа «Жилкомсервісу»

Ще у травні 2015 року на своїй сторінці у Facebook міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав про затримання директора комунального підприємства «Жилкомсервіс» Олександра Яковлева.

За словами міністра, Яковлеву пред’явили [5] звинувачення в тому, що він зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою з головним бухгалтером підприємства Ірини Кузнецової розтратив гроші КП на загальну суму 10,39 млн. грн.

Пізніше в ухвалі Печерського районного суду, підопічні Авакова вже розповідали про понад 25 млн. грн. збитків. За підозрою правоохоронців, в період з 2012-2014 років керівники КП уклали низку договорів про поставку товарів, робіт та послуг із підприємствами, що мали ознаки фіктивності (відсутній персонал та матеріальна база для провадження діяльності). Більше того, серед цих фірм були компанії з «конвертаційного центру» [6] нещодавно вбитого у Москві сепаратиста Жиліна.

До суду справа потрапила цього року, але лише у жовтні були закінчене [7] підготовче судове засідання. Справу розглядає Дзержинський суд міста Харкова.

Депутат Сальников та хабар

У березні 2015 року правоохоронці затримали замдиректора Департаменту телекомунікацій та зв’язку міськради Романа Сальникова, який раніше був депутатом міськради від Партії регіонів (5 скликання).

В прес-службі ГУ МВС України у Харківській області повідомили, що Сальникова та ще одного чиновника затримали за те, що вони вимагали та отримали від харківського підприємця 20 тисяч гривень хабаря за дозвіл на здійснення діяльності на ринку інтернет-послуг.

Справа була передана до суду, було призначене перше засідання [8], але розгляд справи постійно переноситься. Сальников продовжує залишатись на волі.

Справа Сироти

У червні 2016 року прокуратура Харківської області оголосила підозру депутату Харківської міськради від фракції «Відродження», директору КП «Харківське ремонтно-будівельне підприємство» Семену Сироті за розтрату бюджетних коштів та службове підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України) при закупівлі спецавтомобілів для прибирання міста.

Як писав «Харківський антикорупційний центр» [9], договір вартістю 5,12 млн. грн. з приватною фірмою був укладений, бюджетні кошти перераховані, однак придбані автівки замовнику так і не надійшли.

Лише через півроку, після того, як ситуацією на підприємстві зацікавилася прокуратура та почала розслідування, підприємство закупило автомобілі, що уже були у вжитку та не відповідалиумовам договору. Поставлені автівки виявилися переобладнаними та з чималим пробігом. Хоча бізнесмени мали передати комунальникам п’ять нових спецавтомобілів збільшеної довжини з двухрядною кабіною ГАЗ -330232ПО, гідравлічний автопідіймач та два вантажнопасажирські спецавтомобілі.

У прес-службі прокуратури Харківської області повідомили, що слідство по цій справі ще триває. Раніше Сироту відсторонили від роботи та відправили під домашній арешт.

Парк Горького

Минулого року орли Авакова відкрили кримінальне провадження по факту розтрати грошей комунальним підприємством «Центральний парк культури і відпочинку імені Горького».

За даними правоохоронців, з липня по вересень 2014 року директор підприємства Дмитро Поздєєв у змові з директором ТОВ «ГрандбудУкраїна» вчинив розтрату бюджетних коштів на суму 240 тис грн. шляхом завищення вартості придбаної техніки.

Крім того, харківські правоохоронці підозрюють [10] керівництво КП «Центральний парк культури та відпочинку ім. М. Горького» в розкраданні коштів підприємства у особливо великих розмірах. У цій справі також фігурували фірми з «конвертаційного центру» Жиліна.

Справу розслідують у Головному слідчому управлінні МВС України. Але за рік не відбулося жодного зрушення в бік тюрми. Більше того, якщо спочатку Поздєєва відсторонили від роботи, то потім він повернувся до посади й зараз немає жодної інформації про будь-які слідчі дії стосовно Парку Горького.

Трамвайні переїзди

Слідчі Управління Нацполіції в Харківській області підозрюють чиновників Департаменту інфраструктури Харківської міськради у привласненні бюджетних коштів за змовою з службовими особами ТОВ «СК СТС» під час виконання реконструкції трамвайних колій в Харкові в період 2015-2016 років. Мова йде про суму понад 100 млн. грн.

Нещодавно «Наші Гроші» публікували розслідування [11] про те, як конкретні персонажі, у том числі чиновники мерії, заробляють на ремонтах переїздів.

Місцева мерія вимагала, щоб переможці використовували «безбаластну технологію з устроєм залізобетонної підрейкової основи із використанням залізобетонних плит з готовими рейковими каналами». І як неважко здогадатись, саме таку плиту запатентували правильні люди.

У судовому держреєстрі немає жодних нових даних по цій справі.

Мільйони для Курченко

Ще одну справу поліцейські відкрили за фактами розкрадання майже 150 млн. грн. у КП «Харківські теплові мережі» («ХТС»).

У липні 2012 року «ХТС» та «Українська нафто-газова компанія» («УНГК») з угрупування Сергія Курченка [12] (виходець з Харківщини) уклали угоду  на постачання природного газу. З серпня 2012 року по серпень 2013 року «УНГК» отримало від комунального підприємства 146,71 млн грн.

У липні 2015 року податківці не змогли знайти представників «УНГК» за адресою, зазначеною в ЄДРЮО. Тож податківці не змогли встановити, чи була діяльність цієї компанії реальною, або фіктивною.

Більше того, представників «УНГК» не змогли згадати у «ХТС». Відтак суд дозволив [13] слідчим отримати документи «Укртрансгазу», щоб дізнатися чи отримувала газ фірма «УНГК», його походження та чи дійсно це підприємство перекачувало газ комунальникам «ХТС».

Це було у лютому 2016 року, після чого у судовому держреєстрі немає жодної інформації про перебіг цієї справи.

Сміття

Прокуратура підозрює посадовців КП «Комплекс з вивозу побутових відходів» у зловживанні службовим становищем при укладанні угод з ТОВ «Харків Енергоресурс», що могло призвести до переплати в сумі 3,2 млн грн.

Комунальники обрали «Харків Екоресурс» переможцям тендеру и уклали з фірмою дві догоди на вивіз сміття протягом року. Вартість договору склала 18,42 млн грн. А ціни за вивіз 1 кубометру сміття були вищі за інші регіони.

При цьому техніку для роботи ця фірма отримала від комунальників по надзвичайно низьким цінам. Комунальне підприємство у 2015 році уклало договір з «Харків Екоресурсом» про надання в оренду 31 одиниці спеціалізованої техніки. Розрахункова орендна плата за один місяць приблизно 3 тис грн. за одну одиницю техніки.

Справа була відкрита [14] після публікації «Наших Грошей» та звернення ГО «Центр протидії корупції», але немає жодних даних про її рух.

Будівництво шкільних стадіонів

Це ще одна справа, яка була відкрита після публікації у «Наших Грошах». Восени 2015 року правоохоронці відкрили справу, підозрюючи, що КП «Спорт для всіх» переплатило [15] за будівництво шкільних стадіонів 400 тис. грн. Цей випадок був цікавим тим, що мова йшла про тендер, який розіграли між собою люди Олександра Попова [16], який тоді займав посаду заступника міського голови.

Попов вже покинув розташування міськради, а справу продовжують розслідувати. Зараз правоохоронці вивчають [17] документи підприємства, яке продавало штучне покриття для майданчиків.

Виділення землі під базар

Ця справа [18] є дуже свіжою та цікавою.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо зловживання службовим становищем чиновників Харківської міськради, які продали земельну ділянку ТОВ «Триумф-буд» земельну ділянку загальною площею 6,77 га (пров. Пискунівський, ріг пров. Лосівського) за ціною 5,1 млн. грн. замість 10,62 млн. грн. Мова йде про те, що спочатку депутати міськради проголосували за продаж ділянки по одній ціні, а через рік – вартість стала вдвічі меншою. Більш того, підприємство отримало розстрочку платежу на 5 років.

Бенефіціарами цієї фірми є люди з оточення Геннадія Кернеса [19].

Земля знаходиться на території колишнього заводу, де вирішили зробити гуртовий ринок сільгосппродукції і куди мали переїхали підприємці з Кінного ринку, коли там розпочалася реконструкція. На ділянці, яку викупили підприємці з «Триумф-буд», створили торгівельний майданчик з реалізації сільськогосподарської продукції.

А зараз вже мова йде про будівництво на цих землях багатоповерхівки.

Ось такі вони топові справи по мерії Кернеса. Паперів і заяв багато, а реальних вироків нема.

І єдиний виняток лише підкреслює тренд про непокаранність топ-чиновників. Мова йде про дрібного клерка відділу реклами міськради. Він у липні 2014 року отримав грошову винагороду в розмірі 12 тис.грн. за те що, він «закриє очі» на порушення стандартів благоустрою і не постановить демонтувати рекламні щити приватного підприємця.

За даними прес-служби обласної прокуратури, чиновника засудили до 5 років ув’язнення. Але касаційна інстанція змінила вирок на чотири роки умовно з терміном випробовування – 3 роки.

Ось такий виняток, який лише підкреслює правило – гучні справи, на яких піаряться міністри та генпрокурори, до вироків не доходять.

 Павло Новик, «Харківський антикорупційний центр» для «Наших Грошей»