Порушена справа по 100 мільйонам, які «Харківобленерго» заплатило фірмі родича члена тендерного комітету «Харківобленерго»
11.11.2016   //  

harkivoblenerho-tendrenyj-komitetПоліція підозрює службових осіб АК «Харківобленерго», ТОВ «Оргтехком» та ще кількох фірм у зловживанні службовим становищем під час закупівель устаткування, що могло призвести до переплати на суму 2,60 млн грн. Про це свідчить ухвала Київського райсуду Харкова від 3 листопада.

За даними слідства, у 2016 році «Харківобленерго» закупило у «Оргтехком» устаткування на загальну суму 54,35 млн грн., а у 2015 році – на 55,94 млн грн. Зокрема, «Оргтехком» виграв аукціон щодо закупівлі апаратури для захисту електричних кіл на суму 19,17 млн грн. На відкритих торгах єдиним конкурентом «Оргтехкому»  було ТОВ «ТБ Термофіт» Сергія Ходикіна.

Власником та директором ТОВ «Оргтехком» є Ігор Сердюк. Він та його дружина Наталія Сердюк  зареєстровані як фізичні особи-підприємці.

Слідство встановило, що «Термофіт» через посередників ФОПів Ігоря та Наталію Сердюк, а також ТОВ «Самм-трейд» Ігоря Нікітіна є імпортером та основним постачальником товару «Оргтехкому», який в подальшому за необґрунтовано завищеними цінами постачається «Харківобленерго».

За результатами аналізу податкових накладних «Оргтехком», ФОПів Ігоря, Наталії Сердюк та митних декларацій «Термофіту» правоохоронці дійшли висновку, що сума нанесених державі збитків складає 2,60 млн грн. Саме такою є різниця між реальними цінами та вартістю наданого устаткування «Харківобленерго».

Окрім службових осіб «Харківобленерго», «Оргтехком», «Самм-трейд», ФОПів Ігоря та Наталію Сердюк, поліція також підозрює у зловживанні службовим становищем службових осіб ТОВ «ЯВІС-ТОРГ» Оксани Мироненко та ТОВ «Спецколор», власником та головним бухгалтером якого є Наталія Сердюк, а директором Ігор Сердюк.

Кримінальним провадженням №12016220000000228 від 02.03.2016 займаються слідчі управління Національної поліції у Харківській області. Суд їм надав доступ до документації та банківських рахунків «Оргтехком», а також підприємців Ігоря та Наталії Сердюк.

За даними ЄДР, Ігор Сердюк також є власником ТОВ «Хозкомплект», засновником та керівником ТОВ «Харпромбаза». За інформацією Харківського антикорупційного центру, Ігор Сердюк має дружні зв’язки з членом тендерного комітету «Харківобленерго» Олегом Гринько. До того ж дівоче прізвище Наталії Сердюк саме Гринько. Більше того, родичем Сердюка є В’ячеслав Риман, який працює замдиректора в ПАТ «Одесаобленерго», а до цього працював й у «Харківобленерго».

У 2015 році контроль над роботою «Харківобленерго» і «Запоріжжяобленерго» здійснювали менеджери, пов’язані з фірмою «Енергомережа» Дмитра Крючкова. Після оголошення його в розшук за розкрадання на запорізькому обленерго, роботу цих обленерго від групи Суркісів почав курувати Олександр Сагура – голова наглядової ради «Прикарпаттяобленерго» та фірми «Укренергоконсалт».

У 2015 році Фонд держмайна призначив в.о. голови правління «Харківобленерго» Володимира Яворського. Восени минулого року він балотувався до Харківської облради від «Блоку Петра Порошенка». Обласний осередок БПП знаходиться за тією ж самою адресою, що й фірми Сердюка.

За даними «ВДЗ», «Оргтехком» у 2010-2016 роках виграв тендерів, організованих  «Харківобленерго» та Донбаською системою «Укренерго», на загальну суму 327,79 млн грн.