Нелегальні АЗС Києва щомісяця платять до 9 мільйонів хабарів, аби влада заплющувала очі на їх роботу, – експерт (виправлено)
11.11.2016   //  

(виправлено суму хабарів, у якій помилково був зайвий нуль)

Власники нелегальних газових автозаправок щомісяця платять 6-9 млн грн. хабарів за безперешкодну роботу. Таку оцінку у коментарі «Нашим грошам» зробив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«За оцінками КДМА, наразі у Києві працює біля 300 нелегальних модулів із продажу скрапленого газу. Їх діяльність була би неможлива без саботажу з боку місцевих органів влади, оскількі такі заправки здебільшого працюють без будь-яких дозволів та документів. У галузевому колі не для кого не секрет, що ці об’єкти продовжуть працювати завдяки хабарям, які за разними оцінками складають 20-30 тис. грн на місяць. Відтак шомісячний обсяг хабарів становить 6-9 млн грн.», – підрахував Куюн.

«Економічну основу для функціонування тіньового ринку скрапленого газу та нафтопродуктів складає так званий роздрібний акциз – податок з “пістолету”, який мають сплачувати АЗС у місцеві бюджети. Але сплата податку діє на основі добровільного декларування, тому нелегальні мережі АЗС та АГЗС його взагалі не декларують. Таким чином вони отримують конкуренту перевагу у 1,2 грн на літрі (ставка податку), що дозволяє утримувати більш привабливі ціни у порівнянні з легальними продавцями пального й таким чином мати великі обсяги реалізації (тобто доходу)», – відмітив експерт.

Куюн навів дані ГФС про те, що у першому півріччі 2016 року роздрібний акциз у Києві було сплачено лише з 28 тисяч тонн скрапленого газу, тоді як за нагими оцінками обсяг столичного ринку у цей період склав 90 тис. т.

«Окремі поодинокі станції влада показово демонтує, але великі гравці, такі я к Барс, продовжують працювати», – наголосив експерт.

Нагадаємо, у квітні 2015 року тимчасову контрольну комісію Київради з перевірки київських АЗС очолив депутат Віталій Даниленко, якого пов’язували з Олесем Довгим. А вже через чотири місяці після призначення Даниленка було затримано працівниками ГПУ і СБУ на отриманні хабаря. У ході слідчих дій у депутата і його спільників було вилучено понад 4 млн грн. Від власників однієї з фірм депутат вимагав 5 коп./л із реалізованого скрапленого газу, а за умови вирішення питання щодо можливості збільшення ціни скрапленого газу – ще 10 коп. з літра реалізованого скрапленого газу за кожні 50 коп. збільшення ціни.

Разом з тим Даниленко не сів у тюрму. Весною 2016 року Генпрокуратура закрила  кримінальне провадження «у зв’язку з невстановленням доказів для доведення їх винуватості в суді і вичерпанням можливості їх отримати».

У червні 2016 року депутати Київради погодили створення нової тимчасової контрольної комісії  з питань перевірки діяльності автозаправних станцій (в тому числі газових) та нафтосховищ (терміналів) на території міста Києва. Її очолив депутат Вадим Васильчик («Самопоміч»). Невдовзі він пожалівся, що виконавча влада саботує роботу комісії.

За оцінками Консалтингової групи «А-95», окрім нелегальних газових заправок, у столиці також збільшується мережа нелегальних АЗС з продажу дизельного палива.