Григоришин виграв вже 4 мільярди «Укртрансгазу» на реконструкцію компресорних станцій
10.11.2016   //  

Філія «УМГ «Черкаситрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» 10 листопада провела аукціон по тендеру на реконструкцію компресорної станції (КС) «Південнобузька» (Миколаївська обл). Переможцем торгів з пропозицією 1,32 млрд. грн. стало «ПАТ Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання». Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Сумське НВО з групи Костянтина Григоришина виграло торги у єдиного конкурента – київського ПАТ «Спеціалізоване монтажне управління №24», перебивши його пропозицію на 0,03%.

Сумський завод зробив стартову заявку на кілька сотих відсотка нижчу від конкурента. І у кожному з наступних трьох раундів робив трохи дешевші пропозиції. Учасники зробили по три мінімальні кроки на зниження стартової ціни, визначеної організатором тендеру. Відтак економія склала 36 млн грн., або 3% від очікуваної ціни.

Це вже третій аукціон на реконструкцію компресорних станцій, проведений філіями «Укртрансгазу» цього тижня. Попередні два на реконструкцію КС «Ананьїв» ціною 1,37 млрд грн і КС «Задніпровська» ціною 1,31 млрд. грн. також виграло Сумське НВО Костянтина Григоришина. На тих торгах по тій же схемі з мінімальними кроками по зниженню ціни єдиним конкурентом сумчан було те саме «СМУ №24» (контролюється родиною Володимира Скачка).

Відтак загальна вартість виграних заводом Григоришина трьох аукціонів становить 4,00 млрд грн.

Ці тендери оголошувались у вересні, коли перший віце-прем’єр Степан Кубів зробив спробу вивести «Укртрансгаз» з-під контролю «Нафтогазу України» до сфери управління очолюваного ним Міністерства економічного розвитку. Тоді голова «Укртрансгазу» Ігор Прокопів не заперечував проти такого розвитку подій. Також він тоді заявив, що основним підрядником по реконструкції компресорних станцій на очікувану суму 4,12 млрд грн. має стати держпідприємство «Зоря»-«Машпроект». Воно підпорядковане «Укроборонопрому», а директором заводу є Костянтин Картошкін. До цього він з 2009 року очолював «Севастопольський морський завод» Петра Порошенка.

Однак зрештою Мінекономрозвитку не отримало контроля над «Укртрансгазом», а «Заря»-«Машпроект» у першому тендері на реконструкцію компресорів участі не взяла.

Разом з тим, у технічному завданні на реконструкцію «Ананьїва» було прямо вказано, що на компресорній станції має бути встановлено ГПА виробництва Сумського НВО, які виготовлені на основі двигунів «Зорі»-«Машпроект».

У техзавданні на реконструкцію «Південнобузької» КС не вказано конкрентного виробника двигуна. Але вказано його марка ДГ-90Л2.1 – саме такі виготовляє «укроборонпромівський» завод під керівництвом менеджера Порошенка.

У техзавданні також вказано, що граничний срок експлуатації реконструйованих КС має становити 30 років.