Держкосмос на чолі з «укроборонпромівцем» дав 70 мільйонів на розробку супутників
10.11.2016   //  

Державне космічне агентство України 1 листопада уклала три угоди з ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля» про виконання дослідно-конструкторських розробок на загальну суму 70 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Закупівлі провели за переговорною процедурою для забезпечення уніфікації.

До кінця року мають виконати такі розробки:

  • Забезпечення системного отримання даних від космічної системи «Січ». Створення космічної оптико-електронної системи «Січ-2М» за 37 млн грн.
  • Вивчення сонячно-земних і сейсмоіоносферних зв’язків. Створення космічного апарата «Мікросат-М» за 29 млн грн.
  • Забезпечення системного отримання даних від космічної системи «Січ». Створення оптико-електронної космічної системи «Січ-2-1». Удосконалення наземного комплексу управління та наземного інформаційного комплексу. Створення центру управління польотом космічних апаратів, модернізація системи зв’язку та передачі даних за 4 млн грн.

КБ «Південне» входить до сфери управління Державного космічного агентства України (ДКАУ). З 14 вересня обов’язки голови ДКАУ виконує Юрій Радченко. У 2012-2015 р. він керував ДП «Науково-дослідний інститут «Квант» ДК «Укроборонпром», а в 2013-2015 р. – був членом ради директорів  та в. о. директора Дивізіону радіолокації, радіозв’язку та систем ППО держконцерну.

До Радченка Держкосмосом з серпня 2015 року керував Любомир Сабадош, помічник члена Колегії ДКАУ нардепа Андрія Тетерука («Народний фронт»).

До Сабадоша у січні-серпні 2015 р. агентство очолював у січні-серпні 2015 р. очолював Олег Уруський, колишній заступник гендиректора ДК «Укроборонпром».

Кабмін звільнив Сабадоша 22 липня без пояснення причин. У ЗМІ це пов’язують зі скандалом навколо гендиректора «Південного» Олександра Дегтярьова, якого Сабадош звільнив у лютому. Колектив КБ виступив проти такого рішення, а сам Дегтярьов у липні врешті-решт поновився на посаді через суд.

Окрім того, Сабадош і керівництво «Південного» звинувачували одне одного зокрема у тому, що Бразилія торік односторонньо денонсувала договір про довгострокове використання ракети-носія «Циклон-4» на космодромі Алкантара. У жовтні КБ опублікувало офіційну відповідь на виступ Тетерука в парламенті з цього приводу.