Чиновників підозрюють у заточці тендеру під завод Бутка, чиї коштовні автобуси виявилися несправними
10.11.2016   //  

Правоохоронці підозрюють посадових осіб Центру матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів Чернігівської облради у зловживанні службовим становищем під час проведення конкурсних торгів щодо закупівлі шкільних автобусів у ПАТ «Чернігівський автозавод» («ЧАЗ»). Про це свідчить ухвала Новозаводського райсуду м. Чернігова від 31 жовтня.

Розслідування у кримінальному провадженні № 12016270080000608 проводить слідче управління ГУ Нацполіції Чернігівської області.

У квітні Центр матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів обради спочатку замовив у «Чернігівського автозаводу» сім шкільних автобусів по 1,41 млн грн, але згодом обсяг і вартість закупівлі трохи зменшили. У результаті до кінця року «ЧАЗ» по цьому договору повинен поставити шість автобусів по 1,40 млн грн на загальну суму 8,38 млн грн.

Слідство встановило, що комітет конкурсних торгів Центру матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів облради умисно розробив тендерну документацію під двох учасників: ПАТ «Чернігівський автозавод» і ТОВ «Окраїна».

У підсумку комітет відхилив пропозицію ТОВ «Радіал-Україна» із найвигіднішою ціною (1,20 млн грн за автобус) та акцептував пропозицію «ЧАЗ», яка перевищила очікувану вартість тендеру на 1,44 млн грн. В подальшому Центр передав два автобуси «Еталон» А08111ш Бобровицькій райдержадміністрації, яка передала їх у користування школам.

Як з’ясувалося, один з автобусів постійно доводилося ремонтувати через несправності, які непритаманні невживаним автобусам, а у іншого був пошкоджений двигун, номер якого не співпадав з технічною документацію. Слідство вважає, що узгоджені дії посадових осіб Центру і «ЧАЗ» під час проведення торгів призвели до закупівлі за бюджетні кошти технічно несправних автобусів.

31 жовтня суд надав слідчим доступ до документів стосовно закупівлі шкільних автобусів, які знаходяться у приміщенні Центру матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів, а також щодо передачі Центром транспортних засобів Бобровицькій РДА та щодо технічного обслуговування двох автобусів.

«ЧАЗ» разом із ПАТ «Бориспільський автозавод» входить до корпорації «Еталон». Власниками «ЧАЗу» є ТОВ «Логістичний центр «Еталон», ТОВ «Бодмін-Україна» і АТ «Bodmin AG» (Швейцарія).

Засновниками ТОВ «ЛЦ «Еталон» є Володимир Бутко і «Бодмін-Україна», кінцевими власниками котрого є сам Бутко і компанія «Bodmin AG». Кінцевим бенефіціаром останньої значиться швейцарець Петер Швотцер.

ТОВ «Окраїна» належить Олександру Рибальченку, який є офіційним дилером вищезгаданого «Бориспільского автозаводу».

Засновником київської фірми «Радіал Україна» є ТОВ «Гармонія» харків’янина Владислава Кулікова. «Гармонія» була прописана в Києві по пров. Балтійському, 20 разом із ТОВ «Група компаній «АІС». Останнє пов’язане з нардепом Дмитром Святашем (раніше – Партія регіонів, зараз – «Відродження») та екс-нардепом від Партії регіонів Василем Поляковим. Куліков раніше керував ПІІ «Автоінвестстрой-Брок» та ТОВ «АІС-Моторс» з тієї ж групи.