Підрядників «Енергоатома» підозрюють у створенні схеми для ухилення від сплати податків
09.11.2016   //  

ПрАТ «НДІ Техностандарт» і ТОВ «Енексім» ввозять на територію України запчастини і комплектуючі за заниженою вартістю, після чого за у кілька разів вищою ціною перепродають держпідприємствам. Про це свідчить ухвала Київського райсуду м. Харкова від 31 жовтня.

17.07.2015 Головне управління Нацполіції Харківської області відкрила кримінальне провадження №12015220490003406 за фактом ухилення від сплати податків, зловживання повноваженнями і службове підроблення.

За даними слідства, «Техностандарт» і «Енексім» займаються ввезенням на територію України за зовнішньоекономічними контрактами запасних частин та комплектуючих для залізничного транспорту і об’єктів енергетики за заниженою вартістю з метою ухилення від сплати обов’язкових платежів шляхом внесення недостовірних відомостей про їх походження та класифікацію.

У подальшому вартість ввезенних запчастин шляхом через ланцюг угод купівлі-продажу між рядом фіктивних підприємств завищується в кілька разів, а самі запасні частини та комплектуючі вже за завищеними цінами продаються державним підприємствам та установам за попередньою змовою із їх службовими особами завдяки визнанню «Техностандарту» і «Енексіму» переможцями тендерів.

Слідчі встановили, що для завищення фактурної вартості імпортовані товари шляхом проведення «безтоварних» операцій спрямовуються на доопрацювання до «Техностандарту», який, у свою чергу, для проведення необхідних робіт замовляє послуги СПД з ознаками «ризиковості». Після проведення усіх маніпуляцій з документами, «Техностандарт» реалізує продукцію на підприємство «Енексім», а далі ця продукція вже за «вигідною» ціною потрапляє до кінцевих споживачів державних підприємств.

Сума збитків від дій посадових осіб ПрАТ «НДІ Техностандрат» складатиме не менше 4,26 млн грн.

Слідчі вказують, що вищезазначена схема ухилення від сплати податків діє постійно, в тому числі і в теперішній час.

31 жовтня слідчі просили надати їм доступ до банківських рахунків вказаних підприємств, однак суд відмовив. У своєму клопотанні слідчий послався на акт перевірки ДПІ у Київському районі м. Харкова Міндоходів в Харківській області та висновок позапланової виїзної перевірки ПАТ «НДІ «Техностандарт», однак слідчому судді жодного із цих документів не надано, не надано відомостей про те, чи оскаржувалися вони «Техностандартом» та «Енексімом», якою є правова позиція товариств щодо вказаного акту та висновку та чи є висновки перевірок дійсними на теперішній час.

Власницею харківського «Енексіму» є Інна Логашева, директором – Антон Сіроштанов. 08.08.2016 фірма почала банкрутуватися.

За даними SMIDA станом на кінець 2015 року засновниками ПрАТ «НДІ Техностандарт» були ТОВ «Юридична фірма «Процес», що зареєстроване на Лисенка Ігоря Едуардовича, і ТОВ «Технопромекспорт».

Останнє з 06.01.2016 – в стані припинення. Засновниками «Технопромекспорту» значаться ТОВ «Харківенергозапчастина» (64%), ТОВ «Юридична фірма «Процес» (30%), а також підприємство «Біомашприлад-Україна» і його дочірнє підприємство «Кристаллюкс-Імпорт». Засновниками «Харківенергозапчастини» є Михайло Кудрін і Наталія Марченко. У свою чергу «Біомашприлад-Україна» оформлене на Олесія Тхоряка і Павла Любченка.

Президентом ПрАТ «НДІ Техностандарт» зараз є Костянтин Васильченко. А раніше, до кінця квітня 2014 року, президентом «Техностандарту» був Сергій Волокітін, який свого часу працював комерційним директором «Енексіма».

Нагадаємо, що «Енексім» і НДІ «Техностандарт» не раз були єдиними конкурентами один одного на державних тендерах. Протягом 2010-2016 рр НДІ «Техностандарт» виграв у підприємств «Енергоатома» та «Укрзалізниці» підрядів на суму 379,31 млн грн, а «Енексім» – на суму 94,85 млн грн, але за період 2011-2015 рр.