Коломойському не вдається пролонгувати на два роки внесення інвестицій в аеропорт Дніпра
09.11.2016   //  

Суди перших двох інстанцій відмовилися внести зміни до договору стосовно купівлі і розвитку Міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ» фірмою «Галтера». Про це свідчить постанова Київського апеляційного госпсуду від 21 вересня.

У серпні 2009 року Фонд держмайна продав ТОВ «Галтера» державний пакет акцій «Дніпроавіа» 94,57% за 59,02 млн грн.

За договором фірма зобов’язана була забезпечити передачу штучної злітно-посадкової смуги площею 2860х44 кв м, радіомаячної системи РМС СП – 80 М та земельних ділянок, на яких вони розташовані, у власність держави для створення на їх базі державного підприємства.

Крім того, ТОВ «Галтера» повинно було до кінця 2014 року інвестувати 882,1 млн грн на оновлення Міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ». Зокрема, на реконструкцію злітно-посадкової смуги, яка підлягає передачі у власність держави, – 107 млн грн.

Суд вказав, що не отримав доказів того, що здійснено реконструкцію аеропорту та визначені об’єкти передано державі.

Разом з тим у 2015 році Фонд держмайна у ході перевірки встановив, що з передбачених 882,1 млн грн внесено інвестицій на 142,15 млн грн. Відначимо, що результати цієї перевірки ФДМУ скасовані в судовому порядку.

У цьому році фірма «Галтера» звернулася до суду з вимогою внести зміни до інвестиційної програми та продовжити строки внесення коштів до 2018 року, а також замість 107 млн грн на реконструкцію штучної злітно-посадкової смуги запропоновано 6,12 млн грн.

При цьому фірма просить передати злітну смугу на площі 12,54 га, диспетчерський пункт, будівлі радіолокаційного ретранслятора ближнього маяка з ділянками у власність Міноборони.

Суди перших двох інстанцій відмовився задовольнити позов фірми. Суди виходили з того, що «Галтера» не надала доказів, які б свідчили про наявність істотних змін обставин, якими сторони керувались при укладенні договору; не доведела, що вона була позбавлена того, на що розраховувала при укладенні договору; не доведела неможливість здійснення передачі майна у власність держави та внесення інвестицій.

ТОВ «Галтера» подало касаційну скаргу на рішення судів перших двох інстанцій.

Зауважимо, що Фонд держмайна вимагає від фірми через суд 221,4 млн грн штрафу та пені за невиконання умов договору.

Фірма «Галтера» оформлена на ТОВ «Кельвіс», ТОВ «Діскора», ТОВ «Тасма», білізький офшор «Алданті Інвестментс Лімітед», віргінський офшор «Етімо Трейдінг ЛТД» і кіпрську компанію «Файневіа Сайпрус Лімітед». Директором фірми є Юрій Пугач.

Кінцеві бенефіціари «Галтери» у ЄДРЮО не вказані. За даними «Коммерсантъ-Украина», ця фірма афільована зі структурами Приватанку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.