Залізниця замовила білоруського дизелю на 170 мільйонів у київсько-дніпропетровських
08.11.2016   //  

(додано дані про підвищення ціни)

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 31 жовтня за результатами тендеру замовила ТОВ «Елемент Нафта» дизельного палива на 169,95 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Згідно угоди, до кінця року мали б поставити 10 тис тонн дизпалива по 16 995 грн. за тонну.

Але 7 листопада у договір внесли зміни, зменшивши обсяг закупівлі до 9 186 т. і піднявши ціну до 18 500 грн./т.

Це на 3% дешевше за середню гуртову ринкову ціну, яка, за даними «OilNews», зараз становить 19 080 грн./т і має тенденцію знижуватися.

Торги оголосили ще у січні без застосування формульного ціноутворення. Згодом умови змінили, прив’язавши ціну до курсів валют і світових котирувань у системі Platt’s. Проте «Окко-Бізнес Контракт» через АМКУ домоглося виключення формули з тендерної документації.

Конкурентами були ПП «Окко-Бізнес Контракт» Віталія Антонова, ТОВ «Вог Аеро Джет» і ТОВ «Трейд Коммодіті».

Заявку ПАТ «Укртатнафта» відхилили за ненадане забезпечення. У протоколі розкриття ціна пропозиції компанії не зазначена. На її сайті вказана ціна на дизпаливо з 7 листопада у розмірі 20 100 грн./т.

«Вог Аеро Джет» скаржилось в АМКУ, що «Елемент Нафта» нібито запропонувала литовське дизпаливо, не зазначила види палива у декларації про відповідність вимогам Технічного регламенту та не підтвердила повноваження TOB «ТК «Манго-Трейд» представляти виробника і підписувати цю декларацію. Замовник заявив, що «Елемент Нафта» пропонувала білоруське паливо з усіма необхідними документами, тож адмінколегія не задовольнила скаргу.

«Елемент Нафта» належить Борису Ганджі – київському гонщику та екс-співробітнику російського холдингу «ТНК-ВР». Вона відноситься до дніпропетровсько-київської паливної групи фірм Полюс-Манго-Елемент. З іншою фірмою групи – ТОВ «Елемент-СА» – «Укрзалізничпостач» судився через невиконання угоди вартістю майже в півмільярда гривень.

Крім того, раніше «Елемент Нафта» також неодноразово подавала скарги в АМКУ через прив’язку тендерної ціни до курсу долара (детальніше про це – у статі «Бійня за заправку «Укрзалізниці»).

«Вог Аеро Джет» входить у групу «Континіум» партнерів покійного нардепа Ігоря Єремеєва. У жовтні фірма через суд стягнула з «ЦЗВ» 22,42 млн грн. штрафу за затримку повернення позиченого в неї палива.