Родовища бурштину віддали психологу з Чернівців та кіпріотам «гаманця» Лукашенка
08.11.2016   //  

Рівненська обласна рада погодила надання надр в користування ТОВ «Інклюз-8» та ТОВ «Ред.Мет» для видобутку бурштину.

Таке рішення депутати ухвалили 4 листопада, пише видання «Четверта влада».

За першим разом депутатам не вистачило голосів для виділення ділянки «Ред.Мет». Але після перерви, яка супроводжувалася сутичками депутатів та активістів, рішення про виділення ділянок для видобутку бурштину були ухвалені.

«Ред.Мет» отримало у користування Південно-Східну ділянку родовища «Золоте», що знаходиться у Дубровицькому районі. Цією фірмою з статутним фондом в 1 тис грн.  володіють кіпрська «Редкаст холдінгз лімітед» та естонська «Фоксерком». Керівником є Віталій Пронін, який також керує ТОВ «Рудметресурси», яку самостійно заснувала естонська фірма.

В 2013 році «Ред.Мет» отримала два спецдозволи на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою на Рівненщині.

«Інклюз-8» буде видобувати бурштин на Західній частині ділянки «Каноничі», Володимирецького району. Раніше спецдозвіл на вивчення цієї ділянки мала «Українська геологічна компанія», але цього року за  її заявою спецдозвіл анулювали. Отримані в ході дослідження дані викупило «Інклюз-8».

Ця фірма зі статутним фондом в 500 тис грн. в лютому була зареєстрована в Чернівцях на Аллу Мельничук, яка також на початку року стала засновницею ТОВ «Інклюз» з внеском до статутного фонду 500 тис грн.

За словами Мельничук, останні сім років вона працювала психологом на телефоні довіри при відділі у справах сім`ї і молоді Чернівецької міськради. Гроші для внесків до статутних фондів фірм у розмірі мільйон гривень вона отримала від продажу будинку.

Мельничук також працювала психологом в громадській організації «З народом і для народу», яку заснували адвокат Сергій Філіпчук та Денис Чумак.

Від «Наших грошей»

У проектах рішень Рівненської облради вказано, що за погодженням про наданням двом фірмам доступу до бурштини до депутатів звернулася Держслужба геології та надр.

ТОВ «Ред.Мет» заснували в 2011 році кияни Андрій Муха та Олексій Фалькович разом з кіпрською компанією «Келмос ентерпрайзес лімітед», якій належало 85% в статутному фонді. Ця компанія відповідає за міжнародні проекти «Dara Group» Едуарда Самоткала. В 2013 році «Ред.Мет» очолив Юрій Гнеушєв, а її власниками стали зареєстровані в Гонконзі «Амбер дрегон трейдинг лімітед» «Сендфорд дівелопмент лімітед». Нині «Амбер дрегон трейдинг лімітед» перереєстрована на Кіпрі. Компанія є співвласником низки фірм, які зареєстровані за однією адресою з «Ред.Мет» в Києві.

Нинішній співвласник «Ред.Мет» – кіпрська «Редкаст холдінгз лімітед», згадується ЗМІ в контексті операцій білоруського бізнесмена Юрія Чижа, якого називають «гаманцем» президента Білорусі Олександра Лукашенка.