Григоришин виграв перші аукціони «Укртрансгазу» ціною 2,7 мільярда на реконструкцію компресорів (додано)
08.11.2016   //  

(додано дані про перемогу Сумського НВО на аукціоні «Прикарпаттрансгазу» на реконструкцію КС «Ананьїв»)

(додано дані про виробництво ГПА з техзавдання)

Філія «УМГ «Черкаситрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» 8 листопада провело аукціон по тендеру на реконструкцію компресорної станції (КС) «Задніпровська». Переможцем торгів з пропозицією 1,31 млрд. грн. стало «ПАТ Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання». Про це повідомляється в системі «Прозорро«.

Сумське НВО з групи Костянтина Григоришина виграло торги у єдиного конкурента – київського ПАТ «Спеціалізоване монтажне управління №24».

Очікувана ціна тендеру становила 1 352 823 000 гривень. В ході аукціону учасники зробили по три мінімальні кроки на зниження ціни, визначені організатором тендеру – по 13,5 млн грн., або 1 відсоток від очікуваної ціни.

Сумський завод зробив стартову заявку на кілька сотих відсотка нижчу від конкурента. І у кожному з наступних трьох раундів робив трохи дешевші пропозиції. Остаточна ціна від заводу Григоришина була нижчою від стартової на 40,58 млн грн., або рівно 3% від очікуваної ціни.

Аналогічно розвивались події на аукціоні по тендеру «Прикарпаттрансгазу» на реконструкцію КС «Ананьїв» газопроводу «Ананьїв-Тираспіль-Ізмаїл» очікуваною вартістю 1,41 млрд грн. У цьому випадку організатор аукціону дозволив робити мінімальні кроки по зниженню ціна 0,5%. Відтак за три раунди Сумське НВО знизило ціну до 1,37 млрд грн, це на 35 млн грн., або 2,5 відсотки нижче від стартової ціни заводу.

Основним акціонером київського ПАТ «Спеціалізоване монтажне управління» №24 є ТОВ «Відос». Його засновниками є Олександр Бадягаєв, а також Володимир, Людмила та Ольга Скачко. У тендерній документації фірми було вказано, що вона збиралась виконати реконструкцію «Задніпровської» станції без залучення субпідрядників. Однак фірма не вказала компресор чийого виробництва вона збиралась встановити під час реконструкції станції.

Нагадаємо, на 10 листопада призначено аукціон по реконструкції компресорної станції «Південнобузька» вартістю 1,36 млрд грн.

Ці тендери оголошувались у вересні, коли перший віце-прем’єр Степан Кубів зробив спробу вивести «Укртрансгаз» з-під контролю «Нафтогазу України» до сфери управління очолюваного ним Міністерства економічного розвитку. Тоді голова «Укртрансгазу» Ігор Прокопів не заперечував проти такого розвитку подій. Також він тоді заявив, що основним підрядником по реконструкції компресорних станцій на очікувану суму 4,12 млрд грн. має стати держпідприємство «Зоря»-«Машпроект». Воно підпорядковане «Укроборонопрому», а директором заводу є Костянтин Картошкін. До цього він з 2009 року очолював «Севастопольський морський завод» Петра Порошенка.

Однак зрештою Мінекономрозвитку не отримало контроля над «Укртрансгазом», а «Заря»-«Машпроект» у першому тендері на реконструкцію компресорів участі не взяла.

Разом з тим, у технічному завданні на тендер по реконструкції «Ананьїва» вказано, що передбачена установка трьох газоперекачувальних агрегатів ГПА-Ц-16-С/76-1,44М1 у блочно-контейнерному виконанні з двигуном ДГ-90Л2.1 виробництва ДП НВКГ «Зоря-Машпроект», у комплекті із сухими газовими ущільненнями, САК (системою автоматичного керування) ГПА, системою виявлення пожежі та контролю загазованості. На кожному ГПА має бути встановлено утилізатор тепла. Виробник ГПА є ПАТ «Сумське НВО».