Кримінальний Печерськ: стрільба в прокурорському ресторані і затримання прокурорського хабарника
06.11.2016   //  

У мегаполісах завжди є такі собі оази затишку для найбільш забезпечених містян, які платять скажені гроші за житло у закритих комплексах. Одним з таких у Києві є «Новопечерські липки» на вул. Дргомирова, куди ось так запросто ні на машині не заїдеш через шлагбауми, ні з п’яних очей не забредеш без зіткнення з місцевою охороною.

drahomyrova

Комплекс, зведений компанією UDP екс-нардепа від Партії регіонів Василя Хмельницького, саме такий. Саме у ньому не погребував зупинитись у Києві Володимир Гройсман, коли проміняв вінницьку мерію на загальнонаціональний масштаб.

Журналісти ще торік засікли дружину Володимира Гройсмана у "Новопечерських липках"

Журналісти ще торік засікли дружину Володимира Гройсмана у “Новопечерських липках”

І ось у ньому стріляли. А саме у ресторані «Пастернак» на першому поверсі клубної багатоповерхівки по вул. Драгомирова, 20а.

pasternakpasternak1

У газового бізнесмена Артема Лук’янова з четвертого поверху хвора дитинка не могла заснути через гучну музику з ресторану, у якому 3 листопада відмічали чийся день народження. Формально було ще лише о пів на десяту вечора, тож поліцію викликати не було сенсу. Відтак чоловік взяв рушницю з резиновими кулями і пішов самотужки закривати пафосну наливайку, яка вже давно заважала непростим мешканцям непростого будинку. У приміщенні він відкрив неприцільну стрільбу і від рикошетів травми отримали два працівники ресторану.

strelok

Наступного дня про цей випадок вийшли телесюжети, з яких очевидно слідувало, що неправий був той дядько, а ресторан – законний, білий та пухнастий. І жодного синхрону з кимось з мешканців, який би на камеру повторив те, що розповіли «Стране.уа»:

«На ресторан все время поступали жалобы от жильцов из-за плохой шумоизоляции. Музыка, которая играет в ресторане по ночам, слышна аж на 7 этаже! Мы регулярно вызывали полицию после 10 часов вечера с требованием, чтобы ресторан прекратил нарушать закон о тишине. Но этот ресторан принадлежит прокурорским людям – там все время сидят и выпивают прокуроры. Так что управы на них не найти».

Тож давайте зробимо більш відомими власників шумовитого «Пастернака».

За адресою вул. Драгомирова, 20-а зареєстровано ТОВ «Едаеда» Валерії Демури:

edaeda

Ця ж пані в фбуці називає себе власницею «Пастернака»:

demura-fbuk

А на сайті ресторану висить купа її фотографій з відкриття ресторану в оточенні колективу і її чоловіка:

demura-s-muzhem restoran-demuryi

Знайомтесь – це Ігор Демура, якого мабуть і мав на увазі мешканець клубного будинку, коли казав про «прокурорських людей».

demura-pshonka ihor-demura

Ігор Демура за часів Віктора Пшонки очолював одне з управлінь Київської обласної прокуратури. Однак він звільнився після Майдану на відміну від свого колеги Олександра Корнійця, який невдовзі попався на дахуванні сміттєвого бізнесу і отримав прізвисько «брильянтовий прокурор».

Ну і фактично після звільнення Демури з прокуратури, де він заробляв на життя державною зарплатою та відбивав звинувачення у рейдерстві, його дружина, про яку раніше у бізнесі не було відомо, відкрила «статусний ресторан» на горе таким же «статусним сусідам».

Ми не знаємо, чи отримає розвиток ця історія, чи прокурорські замнуть її для ясності, чи хтось піде на принцип і стрілець потрапить на лаву підсудних. Однак це не єдиний епізод, який характеризує «Новопечерські липки» з кримінального боку.

Тижнем раніше, 27 жовтня генпрокурор Юрій Луценко повідомив про затримання «рєшали», який намагався дати хабар слідчому ГПУ Вишнякову за закриття справи по незаконному видобутку бурштину і зняття арешту з раніше вилучених у мафії 200 кілограмів бурштину. Загалом послуги слідчого «рєшала» оцінив у $200 тисяч, а взяли його під час передачі першого траншу у розмірі $30 тисяч. Прокурорського слідчого Луценко похвалив за те, що той виявився стійким до хабарництва і відпустив у США на антикорупційну конференцію (тут більше про персону Максима Вишнякова).

Вилучений бурштин

Вилучений бурштин

Так ось. У того «рєшали» провели обшуки і знайшли вдома чверть мільйона доларів, купу гривень, годинників та бурштину. Квартира виявилась у сусідньому з прокурорським «Пастернаком» будинку – по вул. Драгомирова, 20.

Здається, що у «Новопечерських липках» правосуддя взагалі мало б де розгулятись. Бо серед  власників елітної нерухомості ми вже знаходили цікаві прізвища.

Наприклад, після нападу Росії на Україну саме по Драгомирова, 20а обзавелись окремими квартирами дружина і донька екс-нардепа від Партії регіонів Володимира Струка, який у квітні 2014 року брав участь в засіданні «народної ради Луганської області» разом із Олегом Царьовим.

У цьому ж будинку торік отримала в подарунок квартиру юна донька Віктора Безкоровайного, якого вже після Майдану генпрокурор Віталій Ярема призначив прокурором все тієї ж Київської області.

У сусідніх будинках цього ж комплексу обзаводились житлом батько керівника Державної фіскальної служби у Житомирській області Лілії Куришко, така собі Софія Кернес, колишній губернатор Сумщини та заступник голови Адміністрації президента Юрій Чмир, колишня теща Олеся Довгого і екс-нардеп від ПР Ірина Горіна, родина екс-голови «Київпастрансу» Микола Ламбуцького, якого так і не спробували притягнути до відповідальності за корупцію на підприємстві. Більше того. Навіть біглий міністр МВС Віталій Захарченко не гребував житлом на Драгомирова.

Тож усіх бажаючих просимо поглянути на списки мешканців «Новопечерських липок», оприлюднених проектом «Гарна хата». Може ви ідентифікуєте ще якихся особистостей, які навряд чи могли скопити на держслужбі сотні тисяч доларів на елітну нерухомість в серці Києва.

Блог від: Юрій Ніколов