«Криворіжсталь» оштрафували на 73 мільйони за забруднення повітря несанкціонованим марганцем
05.11.2016   //  

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» має заплатити 72,70 млн грн. збитків державі за наднормативні викиди забруднюючих речовин у повітря. Про це свідчить постанова Дніпропетровського апеляційного госпсуду від 18 жовтня.

У серпні 2015 року Державна екологічна інспекція виявила, що викиди забруднюючих речовин «АрселорМіттал Кривий Ріг» перевищують наявні на підприємстві дозволи. Йдеться про викиди за період з 10.02.2014 по 24.04.2015.

Компанія стверджувала, що мала дозволи на такі викиди. Однак встановлено, що компанія здійснювала викиди речовин, які не були передбачені цими дозволами, – марганцю та його сполук, хрому та його сполук, бенз(а)пірену.

Порушення встановлювались на основі результатів інструментально-лабораторного дослідження, що зафіксовані у протоколах випробувань, які проводило ПрАТ «УкрНДІОГаз».

Екоінспекція нарахувала збитків державі на 72,70 млн грн. «АрселорМіттал Кривий Ріг» відмовилась добровільно сплатити цю суму.

У червні цього року прокуратура суд першої інстанції програла. Суд звернув увагу, що акт перевірки підписали тільки 17 державних інспекторів, інші 28 інспекторів – ні.

Також суд зазначив, що до акту перевірки було включено інформацію та висновки, які не підтверджені документально – відсутні відповідні журнали, звіти, протоколи, акти відбору проб тощо.

Однак апеляційний суд визнав факт порушення доведеним. Аргумент, що не всі інспектори з комісії підписали акт суд оцінив як безпідставний, зазначивши, що акт підписали ті інспектори, які фактично проводили перевірку на підприємстві. Протоколи випробувань суд визнав належними доказами, які зафіксували, що компанія робили викиди речовин, на які не мала дозволів.

Чи буде це рішення оскаржуватися у Вищому госпсуді невідомо.

Із загальної суми до державного бюджету має надійти 21,81 млн грн. До спеціального фонду обласного бюджету Дніпропетровської облради – 14,54 млн грн. До спеціального фонду місцевого бюджету Криворізької міської ради – 36,35 млн грн.

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» це колишній комбінат «Криворіжсталь», який приватизували у 2005 році. Власником 95% акцій є «ArcelorMittal Duisburg Beteiligungsgesellschaft GmbH» (Німеччина). «Arcelor Mittal» є світовим лідером у металургійній галузі і працює у 60 країнах.