Фірма з директоркою з Сейшелів поставляє обладнання «Укроборонпрому», підзвітному почесному консулу Сейшелів
04.11.2016   //  

ДП ДГЗІФ «Укрінмаш» закупило через британську компанію «Rion Assets Company LTD», яка має ознаки фіктивності, обладнання для бронетехніки за завищеними цінами. Про це йдеться в розслідуванні Олександра Гуменюка для «Слідство. Інфо».

Минулого року «Укрінмаш» уклав угоди з «Rion Assets Company ltd» на постачання гусеничних стрічок по $6 тис за штуку та двигунів до БТР по $8 тис. Ці ціни виявились в чотири рази вищими від розцінок у відкритих джерелах.

Раніше «Rion Assets Company ltd» намагалася укласти угоду з «Енергоатомом», але там назвали фірму фіктивною, а її цінову пропозицію – завищеною в 10 разів.

Директором «Rion Assets Company LTD» є громадянка Сейшельських островів Селма Франциск. На свій сторінці в Facebook вона вказала, що працює в компанії «ААА International services ltd» на Сейшелах, що займається створенням офшорних схем.

На переговорах з держпідприємствами британську компанію представляв киянин Роман Корнієнко. Фірма прописана на Дарницькому бульварі, 3а. В цій квартирі також зареєстроване ТОВ «Сплав Україна», засновником якого є російське ЗАТ «Сплав» з Новогроду. Це підприємство по випуску обладнання для атомних станцій належить «Альфа-груп».

Колишній гендиректор «Укрінмашу» Володимир Омелянчук, який минулого року підписував угоди з британською фірмою, сказав що не пам’ятає їх деталей. Але всі такі контракти погоджуються з «Укроборонпромом».

Після виходу сюжету «Слідства. Інфо» в «Укроборонпромі» заявили, що розповсюджена інформація «є неповною та недостовірною. Вона носить замовний характер  і спрямована на дискредитацію вітчизняного  оборонно промислового комплексу».

Жодних пояснень завищеним цінам та походженню придбаних двигунів і гусениць в «Укроборонпромі» не дали. Натомість заявили, що держкомпанія «звертається до Президента України з проханням доручити Службі безпеки України провести всебічну перевірку умов виконання даного контракту з залученням до цього процесу представників громадських антикорупційних організацій України».

Які саме «антикорупційні організації» будуть залучати спецслужби до оцінки діянь «Укробонпрому» – не повідомляється.

Від «Наших грошей»

Контроль над концерном «Укроборонпром» за посадою здійснює перший заступник секретаря РНБО, голова Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю Олег Гладковський. До переходу на держслужбу в 2014 році він носив прізвище Свинарчук і був бізнес-партнером Петра Порошенка.

На сайті Міністерства закордонних справ вказано, що Олег Свинарчук очолює Почесне консульство Республіки Сейшельські острови. В своїй декларації він вказав, що сини Михайло та Ігор користуються автомобілями, власником яких є Почесне консульство Республіки Сейшельські острови. Так, Михайло Гладковський їздить на BMW X6 2012 року випуску, а Ігор Гладковський на Hundai Equus 2014 року випуску.

Офіційною адресою Почесного консульства Сейшелів вказана вул. Електриків, 29а. За цією адресою на Рибальському острові знаходиться комплекс приміщень корпорації «Укрпромінвест», завод «Ленінська кузня» та спортклуб «5 елемент». Ці підприємства належать Порошенку та його бізнес-партнерам Гладковсьму та Ігорю Кононенку – першому заступнику парламентської фракції БПП.

Нещодавно голова Київської міської держадміністрації Віталій Кличко затвердив ремонт дороги від вул. Електриків, 29а до Набережно-Рибальської вартістю 8,22 млн грн.