«Ротердамська» формула вдвічі збагатила «порошенківців» на боргах Ахметова
03.11.2016   //  

Єврооблігації ДТЕК за останні півроку виросли в ціні на 105%. Цьому сприяли рішення Нацкомісії з регулювання ринку електроенергії та комунальних послуг (НКРЕКП) під керівництвом Дмитра Вовка, колишнього співробітника компанії «ICU», яка і скуповувала борги ДТЕК.

Про це пише Сергій Головньов в «Бізнес.Цензор».

Останні два роки ДТЕК показувала багатомільярдні збитки, що було спричинено як великим кредитним навантаженням при зростанні обмінного курсу, так і низькими тарифами на теплогенерацію. Але з квітня вартість єврооблігацій компанії пішла вверх. Вони подорожчали з 38% від номіналу у березні до 78% у жовтні.

hrafik-zrostannya-vartosti-jevrooblihatsij-dtek

Подорожчання євробондів ДТЕК почалося після того, як НКРЕКП ввела нову методику розрахунку тарифів. В їх основу було закладено вартість вугілля на біржі в Роттердамі (Нідерланди) з урахуванням нібито доставки його в Україну. За останні півроку через подорожчання нафти ціни на вугілля в Роттердамі зросли з 45 доларів за тону до майже 80 доларів. Відповідно, ціна вугілля, яка закладена в український тариф, нині зросла до 2200 грн./т. Хоча ще в першому півріччі вона складала 1500 грн./т.

dynamika-zrostannya-tsin-na-vuhillya

Подорожчання вугілля буде закладено в тариф ТЕС наступного року. Але в поточному році регулятор декілька разів піднімав тарифи для споживачів, що збільшило доходи енергоринку і, відповідно, власників ТЕС. З початку року тариф останніх виріс з 0,94 до 1,66 грн за кВт/г, також збільшилася їх частка в загальному обсязі виробленої енергії. Це відбулося за рахунок потужностей ДТЕК.

Збільшення доходів компанії вигідне для покупців її єврооблігацій, які були випущені в 2013 році. Одним покупців цих паперів була інвесткомпанія ICU. Вона не розкриває суму придбаних євробондів, але визнає, що купувала їх спочатку в 2013 році, а потім ще в 2015-му, коли папери ДТЕК коштували найдешевше і коли регулятор тримав низьким тариф для ТЕС.

Інвесткомпанія ICU відома багаторічною співпрацею зі структурами Петра Порошенка. Після його обрання президентом України у 2014 році співвласники фірми отримали призначення у владу. Валерія Гонтарєва стала головою Нацбанку, Володимир Демчишин очолив НКРЕКП, а потім міністерство енергетики. Керуючий партнер фірми Макар Пасенюк відомий як фінансовий радник самого Петра Порошенка.

З кінця 2014 року НКРЕКП очолює Дмитро Вовк, який безпосередньо перед призначенням працював у московському офісі «Рошену», а ще раніше був помічником віце-президента ICU Гонтарєвої.

Компанія «ДТЕК» Ріната Ахметова контролює 9 з 14 існуючих в Україні теплоенергостанцій, вона забезпечує 30% всієї електроенергії України, а в тепловій генерації її частка перевищує 70%. Ще 20-25% теплової генерації виробляє державне «Центренерго».