Прокуратура не знайшла складу злочину у виведенні Котвіцьким 40 мільйонів на Панаму, НАБУ продовжує копати (додано)
03.11.2016   //  

(додано прізвище Княжицького, який виявився заявником по справі проти Котвіцького)

Слідчий прокуратури м.Києва 24 вересня закрив кримінальне провадження проти народного депутата від Народного фронту Ігоря Котвіцького у зв’язку з відсутністю складу злочину. Про це свідчить ухвала Дніпровського райсуду м.Києва від 12 жовтня.

Йдеться про кримінальне провадження № 42016100000000330, зареєстроване 30.03.2016 за ч.4 ст.190 ККУ – шахрайство в особливо великих розмірах або організованою групою. Розслідування займалася прокуратура м.Києва. Це провадження було відкрите за заявою одного із нардепів, ім’я якого в судовому реєстрі приховано.

У липні-серпні 2015 року нардеп Ігор Котвіцький чотирма траншами перерахував з «Ощадбанку» $40 млн на рахунок «Kingston Group у швейцарському банку «Falcon Private Bank Ltd».

У березні 2015 року Котвіцький здав декларацію за минулий рік, в якій нічого не повідомив про наявні у нього $40 млн. Коли інформація про перераховані кошти набула розголосу, нардеп вніс правки у декларацію і відобразив еквівалент $40 млн.

У 2009 році ТОВ «Крим Петроліум Компані» і компанія «Tiway FSU B.V.» (Нідерланди) уклали договір позики, по якому у ТОВ утворився борг в розмірі $41,37 млн.

Влітку 2015 року Котвіцький взяв на себе цей борг. Водночас «Tiway FSU» передала право вимоги цього боргу компанії «Kingston Group S.A.» (Панама) за $1 винагороди.

З’ясовано, що Ігор Котвіцький у 2007 році уклав договір позики з якоюсь фізособою, ім’я якої в рішенні суду приховано.

За даними «Наших грошей», кредитором Котвіцького виступив екс-заммера Сімферополя Наріман Хаялієв. У електронній декларації нардепа за 2015 рік вказано, що Хаялієв позичив йому у 2007 році $11 млн та 841 млн грн.

За версією Котвіцького, перерахування грошей панамській компанії, було поверненням цього боргу. Кредитор ці покази підтвердив. Правочини щодо заміни боржника та кредитора у зобов’язанні, зокрема, в договорі позики, не заборонені законодавством України. Відтак слідчі встановили відсутність порушення права власності.

24 вересня 2016 року слідчий прокуратури м.Києва закрив кримінальне провадження «у зв’язку з відсутністю в діяннях складу кримінального правопорушення».

Постанову слідчого про закриття кримінального провадження оскаржував народний депутат Микола Княжицький, за заявою якого воно було відкрите. Однак слідчий суддя вирішив, що прокурор обґрунтовано закрив провадження. Княжицький як і сам Котвіцький входить до фракції “Народний фронт”.

Окрім Котвіцького, прокуратура в рамках розслідування допитала ще 23 особи, чиї імена у рішенні суду приховано. Водночас в ухвалі зазначено, що допитувалися родичі і знайомі Ігоря Котвіцького, які показали, що зберігали в себе його гроші. Допитувались службові особи Національного банку та «Ощадбанку», які повідомили, що трансакції не суперечили законодавству.

При закритті провадження слідчий врахував висновок експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, яким не встановлено факту підробки документів. Тому слідчий дійшов висновку, що відносини позики справді існували.

Також взято до уваги дані Державної податкової інспекції щодо сплати податків Ігорем Котвіцьким у 2007-2015 рр. Так, податківці не знайшли жодних порушень чи розбіжностей у його деклараціях. На цій підставі слідчий дійшов висновку, що Котвіцький не намагався ухилитися від сплати податків, вивести за кордон незадекларовані чи незаконні доходи.

При цьому слідство завважило що Республіка Панама не входить до переліку офшорних зон, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23.02.2011 №143-р.

Слідчі також мали доступ до матеріалів Держфімоніторингу, в яких йдеться про те, що Котвіцький міг налагодити схему виведення коштів із непідтвердженого офіційно задекларованими доходами джерела за кордон, з використанням договорів позики та відступлення права вимоги, укладених можливо з «фіктивними» компаніями-нерезидентами.

Однак слідчі прокуратури визнали ці висновки Держфімоніторингу не підтвердженими. Оскільки, як було зазначено вище, податківці не знайшли порушень податкового законодавства Котвіцьким.

Кримінальне провадження № 42015000000001991 щодо Котвіцького розслідує також Національне антикорупційне бюро при процесуальному керівництві Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. У цій справі нардепу інкримінують відмивання грошей, зловживання службовим становищем. Це провадження відкрили у Міністерстві внутрішніх справ у вересні 2015 року. Однак згодом за ініціативою Генпрокуратури справу передали в САП. Тоді генпрокурор Юрій Луценко ініціював службове розслідування щодо міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який не повідомив про конфлікт інтересів у справі. Адже Ігор Котвіцький відомий як бізнес-партнер Авакова.

Очільник МВС Арсен Аваков знає Котвіцького ще з 1990-х рр. У цій історії міністр став на сторону нардепа, заявивши, що вони разом займалися приватним видобутком газу, і вказані $40 млн знаходяться в розпорядженні Котвіцького з 97-го року.

Раніше народний депутат Сергій Лещенко поділився чутками про те, що вказані $40 млн насправді належать Авакову, який планував на них будувати власну політичну кар’єру.