Родичі директора ЧАЕС причетні до фірм, яким ЧАЕС віддала підряди на 180 мільйонів
02.11.2016   //  

hramotkinСин директора ДСП «Чорнобильська атомна електростанція» Пилип Грамоткін працював в двох фірмах, які отримали коштовні підряди атомної станції на вивіз металобрухту. Також замовлення від станції отримували фірми тестя Ігоря Грамоткіна та його колишнього бізнес-партнера.

Про це йдеться в розслідуванні Надії Бурдєй для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

В 2012-2015 роках ЧАЕС за результатами тендерів обрала ПП «Промметбуд», ТОВ «Метресурс», ТОВ «Метал-сервіс плюс» для демонтажу металу. Загальна сума угод склала 100 млн грн. за ці гроші фірми повинні були демонтувати обладнання і очисти його від радіації, після цього повернути станції. Те обладнання, яке не піддавалося дезактивуванню, потрібно було закопати в межах зони відчуження.

За даними Державної фінансової інспекції, фірми демонтували 12 тис тонн обладнання, але АЕС повернули тільки 5 тис тонн. Решту 7 тис тонн нібито захоронили через неможливість відчистити від радіаційних домішків.

Але за версією поліції, насправді демонтовані та радіоактивно забруднені металеві конструкції були реалізовані за заниженими цінами іншим приватним компаніям:  ТОВ «ТД Стандарт – Плюс», ТОВ «Смесьмет», ТОВ «Флешкорп», ТОВ «Мірокон», ТОВ «Мегамет», ТОВ «Прогресгруп», ПП «Укрспеціндустрія». А директор ЧАЕС сприяв цій оборудці.

Всі три фірми-підрядники станції пов’язані між собою: співзасновником «Метал-сервісу» є Андрій Орловський, він же був засновником  ТОВ «Метресурсу». Нині «Метресурсом» володіє Ігор Сторожик. Раніше співвласником цієї фірми також був Вадим Резніченко – засновник ПП «Промметбуд».

shema-ridstva-firm-yaki-demontuyut-obladannya-chase

У звіті фінінспекції сказано, що роботи з демонтажу і дезактивації АЕС могла провести власними силами, оскільки має в штаті 2,5 тис. працівників. Директор АЕС пояснив залучення приватних фірм тим, що робота з металобрухтом є низькокваліфікованою і низькооплачуваною для працівників електростанції, у яких сьогодні «високий рівень зарплатні».

Натомість, син Грамоткіна Пилип, який має вищу освіту і знає дві іноземні мови, на таку низько кваліфіковану роботу погодився. Він пояснив, що хотів зайнятися практичним досвідом роботи станції.

За словами Пилипа Грамоткіна, він працює в фірмі «Проммедбуд». Але, за даними ЗМІ, Грамоткін-молодший також був заступником директора іншого підрядника – «Метал-сервіс плюс».

Ігор Грамоткін очолює ЧАЕС з 2005 року. В середині 90-х займався приватним бізнесом, наприклад, був співзасновником ТОВ «Наша булочка» з Оксаною Коваленко, яка до цього часу залишається співвласницею фірми. В останні роки «Наша булочка» виграла тендерів АЕС на постачання продуктів харчування на суму понад 3 млн грн. Коваленко є ще співзасновницею ПП «Гімак», яке поставило станції продуктів харчування на понад 80 млн грн.

На початку цього року тендер з постачання фільтраційного обладнання АЕС виграло ТОВ «РК проект», яке раніше було переписане на тестя Грамоткіна – Леоніда Ревунова. Він раніше працював лікарем, але в 63 роки вирішив зайнятися бізнесом і став співзасновником ще однієї фірми  –  «Славутич-тревел». В 2016 році Ревунов купив в новобудові в центрі столиці на вул. Антоновича квартиру площею 200 кв м. Така нерухомість коштує тут 6,8 млн грн.

Ще трьома квартирами загальною площею 350 кв м в цьому будинку володіє «Славутич тревел». Вартість цієї нерухомості оцінюється в 12,8 млн грн. Тут фірмі також належить два гаражі, а ще вона володіє готелем в Славутичі з земельною ділянкою на 24 сотки. Загалом, це близько 20 млн грн. Ще три квартири оформлені на тещу Грамоткіна та сина від першого шлюбу.

Сам Грамот кін заявив, що три місяці розлучився і Ревунов його колишній тесть.

ТОВ «РК проект» останнім часом змінило засновника, тепер замість Ревунова ним вказана колишній директор фірми Яна Акульонок.