По справі «кіотських мільйонів» арештували бухгалтерку, яка встигла влаштуватись у Шевченківську РДА
31.10.2016   //  

Суд за клопотанням Національного антикорупційного бюро призначив цілодобовий домашній арешт бухгалтерці Шевченківської райдержадміністрації м.Києва Оксані Добриловській. Про це свідчить ухвала Солом’янського суду м.Києва від 21 жовтня.

З судових матеріалів відомо, що Добриловська раніше була бухгалтером ДП «Укрекоінвест»,  і щодо неї та інших осіб проводились негласні слідчі дії.

За інформацією слідчих, у липні-грудні 2015 р. підозрювана та інші, в тому числі невстановлені особи, вчинили замах на заволодіння 480,01 млн грн. державних коштів. У кінці 2015 року «Укрекоінвест» акцептував пропозиції фіктивної фірми «Агротехбуд» на 480,01 млн грн. щодо встановлення енергозбережних лампочок у бюджетних закладах. Пізніше тендер було скасовано, а НАБУ відкрило кримінальне провадження. З’ясовано, що директором фірми «Агротехбуд» був продавець кави, який опинився у скрутному матеріальному становищі.

Детектив НАБУ повідомив, що Добриловська постійно перешкоджає досудовому розслідуванню, а саме, коли її викликають на допит, то вона бере лікарняний. А якщо допит все ж відбувається, то вона відмовляється відповідати із посиланням на ст. 63 Конституції. Згідно з цією статтею, особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів.

Детектив має інформацію, що Добриловська під час спілкування з іншими фігурантами справи намагалася виробити тактику введення слідства в оману.

Тому в суду просили про застосування найсуворішого запобіжного заходу, а саме тримання під вартою, що забезпечило б належну процесуальну поведінку підозрюваної.

Захисники Добриловської усе заперечували і вказували, що за її належну поведінку та стан здоров’я (що вона нібито справді лікувалася) поручився її робочий колектив.

Суддя відхилив клопотання про взяття підозрюваної на поруки. У тексті заяв не зазначено, хто ці особи, які ручаються за Добриловську, та чи знають вони у чому вона підозрюється. Явка осіб, які хочуть за неї поручитися, в судове засідання не забезпечена.

Водночас суд врахував, що Оксана Добриловська нагороджена грамотами та подяками за високий професіоналізм та сумлінне виконання службових обов`язків, має міцні соціальні зв’язки, одружена і зареєстрована з родиною в Києві.

Її стан здоров’я справді є незадовільним, що підтверджується медичними довідками. У жовтні цього року вона проходила стаціонарне лікування із діагнозом гіпертонічна хвороба. Їй рекомендовано нагляд сімейного лікаря на дому.

Відтак суд вирішив, що необхідність тримання підозрюваної під вартою не доведена. Натомість суд призначив Добриловській цілодобовий домашній арешт, зобов’язав здати слідчим закордонний паспорт і носити електронний браслет. Ухвала діє до 16 листопада.