«Артем», що з порушеннями віддав санаторій коханці Януковича, знову підозрюють в махінаціях з нерухомістю
31.10.2016   //  

Поліція підозрює керівництво Державної акціонерної холдингової компанії «Артем» в

змові з посадовцями ТОВ «Драйв Плюс», що призвела до збитків від здачі в оренду приміщень будинку культури «Юний артемівець» на суму 0,25 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Шевченківського районного суду м. Києва, куди слідчий звернувся з клопотанням в рамках розслідування кримінальної справи №12016100100005124 від 21.04.2016 року.

23 жовтня 2015 року президент «Артема» та директор «Драйв Плюс» підписали договір оренди нежитлових приміщень «Дитячого будинку культури «Юний артемівець» площею 297 кв м на другому поверсі будівлі по вул. Олени Теліги 35-А в Києві.

Слідство встановило, що наказом концерну «Укроборонпром», до якого входить «Артем», встановлено правила передачі в оренду нерухомості оборонних підприємств. Наприклад, для здійснення невід’ємних поліпшень орендар повинен подати заявку разом з експертним висновком на проектно-кошторисну документації. Дозвіл на такі роботи не означає, що вони мають статус невід’ємних поліпшень, а значить орендодавець не повинен компенсувати їх.

Але, за даними слідчих, відразу після підписання договору оренди «Драйв Плюс» замовило ремонт приміщень, вартість якого фірма оцінила в 1,45 млн грн. При цьому, керівництво «Артема» дозволило щомісячну орендну плату в розмірі 45 тис грн. зараховувати у вартість ремонту. Таким чином, в період з жовтня 2015 року по квітень 2016 року оборонне підприємство взагалі не отримувало плату за оренду будинку культури, чим, за підрахунками слідства, йому було нанесено 0,25 млн збитків.

Крім того, поліція направила запити до трьох приватних агентств нерухомості з проханням надати середньо ринкову ціну оренди приміщень в районі «Дитячого будинку культури «Юний артемівець». Також від БТІ було отримано технічний паспорт на приміщення БК. Тому слідчий попросив суд дозволити йому разом з спеціалістами оглянути приміщення для підрахунків їх ринкової вартості оренди та суми можливих відшкодувань орендарем. Суд це клопотання задовольнив.

ДАХК «Артем» спеціалізується на виробництві ракет класу «повітря-повітря».

В 2010 році підприємство уклало договір з ЗАТ «Дитячий оздоровчий комплекс санаторного типу «Славутич» про оренду дитячого санітарію в с. Циблі Київської області. Власником фірми через благодійний фонд «Дорога майбутнього» є Любов Полєжай, цивільна дружина екс-президента Віктора Януковича. Після  зміни влади орендодавець та прокуратура почали судову тяганину про розірвання договору оренди і право власності на відремонтовані та побудовані об’єкти на території санаторію. Фірма змогла виграти справу про відшкодування їй 18 млн грн. за капітальний ремонт.

В 2015 році керівником ДАХК «Артем» був Володимир Коробов. З вересня цю посаду займає Антон Карпенко.

ТОВ «Драйв Плюс» була створена за два тижні до укладання договору з ДАХК «Артем», засновником фірми є мешканець Херсона Дмитро Нікітенко.